Ammonite

Ammonite

Francis Lee - GB - 2020 - 119 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • discriminatie
  • seks
  • grof taalgebruik

'Warmbloedig liefdesverhaal aan de Engelse kust.'

de Volkskrant

’Met een minimum aan dialogen en des te meer visuele kracht stapelt Lee de bouwsteentjes op voor een groeiende genegenheid, vriendschap, liefde.’

Trouw

Ammonite is de nieuwe film van regisseur Francis Lee (God’s Own Country) met o.a. Kate Winslet en Saoirse Ronan, die zich afspeelt in 1840 in Engeland. Wanneer de beroemde paleontoloog Mary de rijke, kwetsbare Charlotte Murchison ontmoet, ontstaat er een intense relatie die hun leven voor altijd zal veranderen.

De geprezen paleontoloog Mary Anning (Kate Winslet) werkt afgezonderd in de woeste kuststreek van Lyme Regis in het zuiden van Engeland. De dagen van haar beroemde ontdekkingen liggen achter haar en nu zoekt ze fossielen die ze aan rijke toeristen verkoopt om zichzelf en haar zieke moeder te onderhouden. Als de geoloog Roderick Murchison in Lyme arriveert onderweg naar het vasteland van Europa, vraagt hij of Mary zijn jonge vrouw Charlotte (Saoirse Ronan), die een persoonlijk verlies probeert te verwerken, voor een tijd onder haar hoede wil nemen. Mary, die dagelijks moeite heeft om rond te komen, kan het zich niet veroorloven om dit verzoek af te wijzen.

Mary is trots en zeer gedreven in haar werk en het botst tussen haar en haar ongewenste gast die uit een compleet andere wereld komt. Maar ondanks het klassenverschil en hun uiteenlopende persoonlijkheden ontdekken Mary en Charlotte dat ze elkaar iets kunnen bieden waar ze beiden naar op zoek waren: het besef dat ze niet alleen zijn. Het is het begin van een gepassioneerde en complexe liefdesrelatie die de loop van beide levens voorgoed zal veranderen.

'Even rauw en oprecht als Lee's debuutfilm God’s Own Country.'

VPRO Cinema

‘Ammonite’ lijkt een tweeluik met de debuutfilm van regisseur Francis Lee. Beide zijn ‘coming of emotion’-films.'

NRC
Bekijk op IMDB