Allen tegen allen – film + debat

Allen tegen allen – film + debat

Luuk Bouwman - 2019 - 104 minuten - taal: Nederlands, Italiaans, Duits - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • discriminatie
  • grof taalgebruik

Op woensdag 28 oktober om 19:00 uur te zien ihkv Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met Willemijn Kadijk*, gespecialiseerd in rechts-extremisme. 

'Intrigerend archiefmateriaal en interviews met (soms heerlijk excentrieke) experts.'

VPRO Cinema

Een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld van waar nationalisme in kan ontsporen, en een retoriek die ook in het huidige tijdsgewricht weerklinkt.

Allen tegen Allen schetst een tot nu toe onbekend beeld van het fascisme dat geleidelijk terrein won in Nederland. Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren ’20 de kop opstaken en aan populariteit wonnen. Kopstukken uit de Nederlandse fascistische beweging laten zich inspireren door het gedachtegoed van Mussolini en Hitler. Het volk wordt gezien als stemvee, dat door sterke leiders moet worden beschermd tegen buitenstaanders.

Jarenlange research leverde regisseur Luuk Bouwman veel nooit eerder vertoond audio- en filmmateriaal op. Verzamelaars tonen zeldzame objecten van Nederlandse bodem als uniformen en fascistische bladen vol haatdragende retoriek en antisemitische karikaturen. Zo toont de film hoe in Nederland een vruchtbare bodem werd gevormd voor de Duitse bezetting in de jaren ’40.

Over de gast
Willemijn Kadijk is onderzoeker politiek extremisme bij NTA. NTA is een onafhankelijk onderzoek- en adviesbureau dat zich richt op maatschappelijk vraagstukken rondom polarisatie, extremisme en radicalisering. Willemijn doet continu onderzoek naar offline en online politiek extremisme, en is betrokken bij onderzoek en trainingen vanuit NTA.