AAFF: Best in the World

AAFF: Best in the World

Hans Christian Post - Denemarken - 57 + 25 minuten - taal: Deens en Engels - ondertiteling: Engels

Deze lezing is onderdeel van het Arnhem Architectuur Film Festival dat plaatsvindt van 12 t/m 15 juni 2024.

Kopenhagen, ooit het lichtend voorbeeld van een humane en open stad die voor iedereen betaalbaar was, is veranderd in een zeepbel die alleen toegankelijk is voor de rijken. Is Kopenhagen een voorloper van een ontwikkeling die andere steden nog in petto hebben of op vergelijkbare wijze al zijn begonnen? Inleiding door Edwin Verdurmen die na de film in gesprek gaat met filmmaker Hans Christian Post én diens neef, de Nederlandse architect Nanne de Ru van het Rotterdamse architectenbureau Powerhouse Company.

Deze confronterende documentaire kijkt verder dan het fotogenieke beeld van Kopenhagen als een van de beste steden ter wereld en onderzoekt de keerzijde van de transformatie die Kopenhagen de afgelopen decennia heeft ondergaan: van een door schulden geteisterde industriële stad naar een neoliberaal stedelijk landschap gevoed door goedkope leningen. In gesprek met architecten, activisten en schrijvers maakt schrijver en filmmaker Hans Christian Post de balans op van de ontwikkeling van Kopenhagen en laat zien dat de leefbaarheid van de stad op het spel staat. Een waarschuwend verhaal voor steden over de hele wereld.

Spreker en zaalgesprek

Spreker bij deze film is Edwin Verdurmen, medeoprichter en voormalig directeur van CASA (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem). Verdurmen, fervent natuurliefhebber, opgeleid tot architect en doorontwikkeld tot programmamaker en moderator, richtte in 2019 Studio Earth op. Verdurmen verzorgt bij deze film een korte inleiding en gaat aansluitend op de film in gesprek met filmmaker Hans Christian Post én diens neef, de bekende Nederlandse architect Nanne de Ru (wiens Powerhouse Company de herbestemming van het voormalige Postbankgebouw aan de Velperweg heeft vormgegeven) over zowel de film als ook de rol van de architect in de inrichting van de stad. Uitgangspunt van de inleiding is dat Kopenhagen de beste stad ter wereld wil zijn en Arnhem af en toe ambities heeft om de beste stad van Nederland te zijn. Edwin Verdurmen deelt zijn observaties van twee decennia Arnhemse stedelijke ambities en de realisatie daarvan.