50 jaar Focus: The Evil Dead (1981)

50 jaar Focus: The Evil Dead (1981)

Sam Raimi - VS - 1981 - 85 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • angst
  • geweld

Deze film is onderdeel van ons jubileumprogramma ’50 jaar Focus in 50 films’, waarvoor vrienden en bekenden van Focus de selectie mochten maken. The Evil Dead is de favoriet van Focus-bezoeker Duncan Meijering. Op donderdag 7 maart om 21:30 uur leidt hij de film zelf in.

Huiveringwekkende en hilarische horrorcultklassieker van Sam Raimi, die jaren later bekendheid zou verwerven met zijn Spider-Man-trilogie. Ledematen en demonen vliegen je om de oren in een film met geniale camerabewegingen en dito geluids- en speciale effecten.

Ash en zijn vrienden overnachten in een berghut in de bossen. Daar ontdekken ze een tape en een manuscript met vreemde toverformules. De boodschap op de tape, ingesproken door een professor, beschrijft de inhoud van het Book of the Dead, dat vol staat met toverformules die de doden tot leven brengt. Daarbij komt nog dat de vrouwen worden overgenomen door demonen en veranderen in moordmachines. Langzaam maar zeker ziet Ash al zijn vrienden bezeten raken door de Evil Dead en is hij genoodzaakt z’n vrienden in stukken te zagen.

The Evil Dead werd op verschillende genrefestivals overladen met prijzen. Naast het goede horrorverhaal, is de film vooral geliefd onder critici en publiek om zijn simpele maar effectieve effecten.

De keuze van… Duncan Meijering

‘Al sinds mijn 5de ben ik verzot op horrorfilms en dat is allemaal gekomen door de videoclip van Michael Jackson met Thriller, waar ik kennis maakte met zombies. Mijn oom liet me door mijn enthousiasme toen zijn favoriete film zien en dat was The Evil Dead (met als waarschuwing dat alles nep was, want ik was nog kind). Ik was meteen verkocht door alles wat op me afkwam, van geluidseffecten tot en met de cast en het belangrijkste: de monsters (demonen in deze film). Daarna wou ik meer, maar deze bleef toch altijd mijn favoriet. Helaas deze nooit kunnen kijken op groot doek, dus nu is mijn kans om dit te gaan doen en er weer lekker van te genieten.’