50 jaar Focus: Radio On (1979)

50 jaar Focus: Radio On (1979)

Christopher Petit - GB - 1979 - 104 minuten - taal: Engels, Duits

Deze film is onderdeel van ons jubileumprogramma ’50 jaar Focus in 50 films’, waarvoor vrienden en bekenden van Focus de selectie mochten maken. Radio On is de favoriet van de Arnhemse filmmaker Wim van der Aar (Warnow, Gabbers!). Op zondag 25 februari leidt hij de film zelf in.

Britse cultklassieker met muziek van David Bowie, Kraftwerk, Robert Fripp, Ian Dury, Wreckless Eric, Lene Lovich, The Rumour en Sting, die zelf een kleine rol speelt in deze gloomy roadmovie met verwijzingen naar de Deutsche Neue Welle. Uitgebracht na het uitwoeden van de eerste punkgolf.

Niemand, gibt uns eine Chance,’ galmt David Bowie in Christopher Petits weergaloze regiedebuut. Het is 1979, en Petit volgt een jonge DJ die van Londen naar Bristol reist om de mysterieuze omstandigheden rond de dood van zijn broer te onderzoeken. In stemmig zwart-wit fabriceerden de makers een uniek tijdsbeeld van de Engelse jeugd, het Engelse landschap, het Engelse licht, en de opkomst van Thatchers sociaaleconomische kaalslag.

Let op! Deze film is niet Nederlands ondertiteld.

De keuze van… Wim van der Aar

‘De roadmovie behoort tot mijn favoriete filmgenre en Radio On behoort tot de beste daarvan. De zwart-wit film werd gecoproduceerd door Wim Wenders, de meester van de existentiële roadmovie en werd in 1979 gemaakt door Christopher Petit. In een film met hele lange shots, rijk aan schaarsheid en veel eenzame scènes zonder dialoog voelt niets overbodig. Elk schot krijgt ruimschoots de tijd om te bezinken.

Zoals de titel doet vermoeden, is de muziek een van de belangrijkste elementen. Ik zal Bowie’s ‘Heroes’ onuitwisbaar met deze film blijven associëren. Het is alsof de zon van een nieuw decennium opkomt om de sneeuw van de jaren zeventig te laten smelten. De film eindigt ontroerend als we Kraftwerks ‘Ohm Sweet Ohm’ horen uit een autoradio die geparkeerd staat op de rand van een klif. Pure poëzie en kruipt traag en ingehouden onder de huid. Radio On heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk ook films ben gaan maken.’