50 jaar Focus: Do the Right Thing (1989)

50 jaar Focus: Do the Right Thing (1989)

Spike Lee - VS - 1989 - 120 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • discriminatie
  • grof taalgebruik

Deze film is onderdeel van ons jubileumprogramma ’50 jaar Focus in 50 films’, waarvoor vrienden en bekenden van Focus de selectie mochten maken. Do the Right Thing is de favoriet van Flavieke de Coninck, oud-vrijwilliger en filmdistributeur. Op dinsdag 7 mei leidt ze de film in!

Kleurrijke, individualistische uitvergroting van een multi-raciale New Yorkse wijk, Bedford-Stuyvesant in Brooklyn, op eenvan de heetste dagen van het jaar, vol explosieve spanningen.

In minder dan 24 uur worden de bewoners, deels door de zomerhitte, deels door onverdraagzaamheid, naar een kookpunt gevoerd. De haat richt zich vooral op de Italiaanse uitbaters van een pizza-tent.

Een film vol brutaliteit en dubbele bodems die de reputatie van Spike Lee als regisseur definitief vestigde, zonder dat hij aan commerciële trends of gemakkelijke sensatie toegaf. Met een sterke rol van Danny Aiello. Lee speelt zelf de rol van loopjongen Mookie in dit knappe staaltje cinema.

De keuze van… Flavieke de Coninck

‘Van 1984 tot eind 1989 was ik werkzaam als vrijwilliger bij Filmhuis Arnhem. In juli 1989 kwam deze film uit in de Nederlandse bioscopen. Enkele maanden daarvoor was de film genomineerd voor een Gouden Palm in Cannes. De positieve maar ook kritische ontvangst maakte nieuwsgierig. We togen, zoals wel vaker, in de oude Acadiane van Charlie Cappetti naar het Heerenstraat Theater in Wageningen, dat toen de grotere arthouse films vertoonde.

Do the Right Thing maakt de kijker deelgenoot van oplopende spanningen tussen de bewoners van de New Yorkse multiraciale wijk Bedford Stuyvesant in Brooklyn gedurende de heetste dag van het jaar. Spike Lee vestigde hiermee zijn naam als geëngageerd filmmaker, zonder zijn gevoel voor humor te verliezen. Ik was al verkocht na de energieke openingsscene waarin Rosie Perez zich uitleeft op Fight the Power van Public Enemy! Een tijdloze, nog altijd actuele film. Alleen die gigantische gettoblasters zijn uit het straatbeeld verdwenen.