30 jaar watertuin: stedelijke vergroening en burgerinitiatief in Arnhem

30 jaar watertuin: stedelijke vergroening en burgerinitiatief in Arnhem

Diverse Makers - 2023 - 120 minuten - taal: Nederlands

Op 18 juni bestaat de Watertuin in het Arnhemse Spijkerkwartier 30 jaar. Ter ere van dat jubileum vindt in Focus Filmtheater een film- en gespreksprogramma plaats rondom het thema stedelijke vergroening en burgerinitiatief.

De watertuin is ooit opgezet en daarna onderhouden door een groep initiatiefrijke en daadkrachtige omwonenden. Het Spijkerkwartier kent nog veel meer collectieve tuinen, zoals de ecologische tuin die al tien jaar eerder is ontstaan. De Arnhemse filmmaker Sacha Barraud heeft de geschiedenis van de Watertuin vastgelegd in de korte documentaire Watertuin. Aansluitend op de vertoning gaan we in gesprek met Marc van der Burght, een van de oprichters van de tuin en Paulien Vos die al geruime tijd zeer actief betrokken is bij het onderhoud van de tuin. Ook aanwezig is Kassiël Gerrits, bewoner van het Spijkerkwartier en een van de oprichters van de ecologische tuin.

Al lang voor Arnhem bestuurd werd door een groene coalitie, genoot Arnhem de reputatie van groene stad, met naast de bekende parken ook de vele stadstuinen. Dat de vergroening van Arnhem hoog op de bestuurlijke agenda staat moge duidelijk zijn, maar op welke wijze speelt het initiatief en de betrokkenheid van burgers daarin een rol? Daarover komen Anne Luijten, bestuursadviseur Groene Leefomgeving van de Gemeente Arnhem en Sanne Blok, coördinator Groen Arnhem, praten. Ter illustratie wordt een aantal korte films vertoond die filmmakers Twan van Oosterhout en Miriam Bouw maakten in opdracht van het Buurtgroenbedrijf.