24 februari 2023

48 Hour Film Project Arnhem

In het weekend van 28 t/m 30 april vindt in Arnhem het 48 Hour Film Project plaats. Deze filmcompetitie wordt in meer dan 120 steden over de hele wereld gehouden. Focus Filmtheater is de thuisbasis van de Arnhemse competitie; hier vindt de kick-off plaats, gaan de gemaakte films in première en worden de prijzen uitgereikt.

De kick-off van het 48 Hour Film Project is 28 april. Meer weten over het 48 Hour Film Project? Kijk dan op www.48hourfilm.com/arnhem.

Het van oorsprong Amerikaanse concept van het 48 Hour Film Project, waarin teams tegen elkaar strijden om binnen 48 uur de beste korte film te maken, vindt dit jaar voor de tweede keer plaats in Arnhem. De winnende film gaat richting de wereldfinale tijdens het Filmapalooza 2024 waar de winnaar voor beste 48 film ter wereld bekend wordt gemaakt. Ook gaat er een selectie 48 films richting het Cannes Film Festival 2024.

Hoe het werkt

Het klinkt zo makkelijk: maak een film binnen 48 uur – 2 dagen – 1 weekend. Maar nu komt het: je krijgt pas bij de kick-off het genre te horen… En de film moet ook nog eens aan een aantal belangrijke richtlijnen voldoen. Toch is het vorig jaar alle teams gelukt om dit binnen 48 uur klaar te spelen!

Kick-off event

Het 48 Hour Film Project weekend start op vrijdag 28 april om 18:00 met het Kick-off Event in Focus Filmtheater. Op dat moment:

  • Ontvangen de teams het genre voor hun (korte) film
  • Worden de verplichte onderdelen bekendgemaakt. Een personage, een voorwerp en een zin (voor in een dialoog).

Daarna is het een race tegen de klok, want binnen 48 uur gaat iedereen scenarioschrijven, filmen, editen en het eindresultaat indienen!

Film weekend: 48 uur non-stop strijden

De meeste teams plannen het weekend zo:

  • Vrijdagavond: script schrijven en het verzamelen van kostuums en props.
  • Zaterdag: productie – alle scenes filmen.
  • Zondag: editen en inleveren – de film editen en alle puntjes op de i verwerken tot de tijd om is.

Zondagavond Drop-off

Bij het Drop-off event, zondagavond 30 april om 19:30, worden alle films ingeleverd. Maar wees op tijd! Want te laat inleveren betekent geen kans op een prijs (maar wel een première op het grote doek)!

Jullie film op het grote doek

Het hoogtepunt, na een weekend hard werken, is natuurlijk jullie eigen productie te zien op het witte doek in Focus. Alle ingediende films worden op zondag 14 mei vertoond en daarna volgt de prijsuitreiking, al met al een ervaring die je niet kunt laten lopen!