Audrey Hepburn wandeling & podcast

Audrey Hepburn wandeling & podcast

Bekijk alle films in deze serie

Ter ere van de bijzondere actrice (en Arnhemmer!) Audrey Hepburn, maakte Focus een speciale Audrey Hepburn-wandelroute door Arnhem met bijbehorende podcast.

Lees ook het artikel dat De Gelderlander schreef over de Audrey Hepburn-wandeling!

Met haar hertenogen en frêle gestalte was Audrey Hepburn (Audrey Kathleen van Heemstra Hepburn-Ruston, 1929–1993) een van de mooiste filmsterren aller tijden. De actrice speelde in filmklassiekers als Sabrina (1954), Breakfast at Tiffany’s (1961) en My Fair Lady (1964) en won voor haar eerste hoofdrol in Roman Holiday (1953) een Oscar.

Wie een beetje thuis is in de geschiedenis van Arnhem weet dat de op 4 mei 1929 in Brussel geboren Hepburn haar oorlogsjaren doorbracht in Arnhem en Velp. Daar kwam haar moeder, barones Ella van Heemstra vandaan. Hepburns grootvader, baron van Heemstra was van 1910 tot 1920 burgemeester van Arnhem.

FOCUS AUDREY HEPBURN WANDELING

Hoog tijd voor een speciale Audrey Hepburn wandelroute door Arnhem! In ongeveer 7,3 km kom je langs een aantal belangrijke plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Audrey Hepburn en in de geschiedenis van Focus Filmtheater.

KIDS FOTOSPEURTOCHT

Voor de jongste wandelaars (en stiekem ook best leuk voor volwassenen) is er bovendien een bijbehorende fotospeurtocht, waar prijzen mee te winnen zijn!

De Focus Audrey Hepburn-wandeling en speurtocht zijn gratis verkrijgbaar bij Focus | Eten + Drinken, dagelijks geopend van 12:00 tot 18:00 uur. Leuk om te combineren met koffie en wat lekkers op het terras!

A FACE LIKE MINE – PODCAST OVER VIER FILMS VAN AUDREY HEPBURN

Bij de wandeling maakte programmeur Kim van der Werff een Audrey Hepburn-podcast over vier van haar favoriete Hepburn-films. Leuk om te luisteren tijdens het wandelen!

Luister hem via de link hieronder of via je favoriete podcast-kanaal (Spotify, Apple Itunes). Download hier ook de tekst.

AUDREY THUIS KIJKEN

Na de wandeling thuis met de beentjes omhoog? We geven je graag een paar (online) filmtips met Audrey in de hoofdrol! Dit zijn de favoriete Audrey Hepburn films van Kim, die ze ook uitgebreid bespreekt in de podcast.

ROMAN HOLIDAY (1953)

In sfeervol zwartwit vertelt William Wyler hoe de verveelde prinses Ann, op staatsbezoek in Rome, aan haar gevolg ontsnapt en op de bank van de nietsvermoedende journalist Joe Bradley belandt. Bradley denkt dat zijn onwelkome gast aangeschoten is, dus hij probeert snel van haar af te komen, tot hij ontdekt dat zij de vermiste prinses is. En dan knutselt hij een plan in elkaar waarin hij werk en vrije tijd probeert te combineren.

Audrey Hepburn was niet de eerste keuze voor een van de hoofdrollen in deze romantische komedie, ze was nog volstrekt onbekend, maar speelde de rol met verve. Roman Holiday werd een triomf: Audrey Hepburn won een Oscar en de film lanceerde haar filmcarrière.

Kijk Roman Holiday online

SABRINA (1954)

In het zelfde jaar dat Audrey Hepburn haar Oscar won, verscheen haar tweede grote film: Sabrina. Geregisseerd door Billy Wilder. Met naast Hepburn ook William Holden en, jazeker, de held van de film noir Humphrey Bogart. Het verhaal van Sabrina is een soort kruising tussen assepoester en het lelijke eendje. Hepburn speelt de titelheldin die als dochter van de chauffeur van de steenrijke familie Larrabee met lede ogen aanziet hoe de jongste zoon, David, een ongelooflijke playboy, haar totaal niet ziet staan. Tot ze na een verblijf in Parijs terugkeert als elegante vrouw van de wereld…

Mocht je de film gaan kijken, let dan ook op de geweldige jurken die Hepburn draagt. Hoewel Edith Head op de aftiteling staat als kostuumontwerper, was de invloed van de jonge modeontwerper Hubert de Givenchy onmiskenbaar. Hepburn ontwikkelde een levenslange vriendschap en werkrelatie met de Givenchy. Zij werd zijn onbetwiste muze en de kleding van de Givenchy gaven haar zelfvertrouwen en de allure van een Hollywoodster.

Kijk Sabrina online

BREAKFAST AT TIFFANY’S (1961)

Nog geen jaar later begon Hepburn aan de opnamen van Breakfast at Tiffany’s, een verfilming van een verhaal van Truman Capote over Holly Golightly die droomt van winkelen bij juwelier Tiffany’s en zich laat onderhouden door rijke mannen. Holly wordt verliefd op haar bovenbuurman Paul, een ploeterende schrijver zonder fortuin, wat jammer is want Holly wil het liefst een rijke man aan de haak slaan.

Capote had graag Marilyn Monroe in de rol van Holly Golightly gezien, maar die weigerde omdat ze vreesde voor stigmatisering. Het betrof tenslotte een meisje van lichte zeden. Tegen Capotes zin en ook tot haar eigen verrassing ging de rol naar de keurige Hepburn. En dat bleek een briljante keuze. Hepburn maakt van Holly Golightly een ongrijpbaar, melancholiek, maar ook naïef en onconventioneel personage dat met verbazing haar leven aanschouwt en er vaak geen grip op lijkt te hebben. Geen enkel beeld van Hepburn is zo iconisch als de beeltenis van Holly Golighly die gekleed in elegante zwarte jurk met parelketting en zonnebril aan een beker koffie sipt en een croissantje eet terwijl ze verlangend in de etalage van Tiffany’s kijkt.

Kijk Breakfast at Tiffany’s online

CHARADE (1963)

Kim: ‘Ik denk toch wel mijn favoriete Hepburnfilm, met, eindelijk, ook mijn favoriete Hollywoodacteur.’ In 1962 was daar dan eindelijk het moment aangebroken dat Cary Grant ja zei tegen een samenwerking met Audrey Hepburn. Grant was inmiddels 59, en Hepburn was 25 jaar jonger. Aanvankelijk zag hij er niets in om Hepburns love interest te spelen, uiteraard vanwege het leeftijdsverschil. Maar in Stanley Donens Charade had hij schijnbaar toch vertrouwen. Wat geholpen kan hebben is dat Donen er schaamteloos voor uitkwam een Hitchcockiaanse film te willen maken. ‘Ik heb altijd al een film willen maken die lijkt op North by Northwest, een van mijn lievelingsfilms. Ik zocht naar iets met een gelijksoortig idioom van avontuur, spanning en humor.’ zei Donen. En zo werd Charade een soort ode aan ‘the master of suspense’ Alfred Hitchcock maar dan met een behoorlijke knipoog, want Donen voegde aanzienlijk meer humor aan zijn hitchcocktail toe dan de maestro zelf zou doen. Het veelgeprezen resultaat werd door menigeen ook wel de beste Hitchcockfilm die Hitchcock nooit heeft gemaakt genoemd.

Grants personage heet Peter Joshua en Peter Joshua duikt plotseling op in het leven van socialite Regina Lampert, gespeeld door Hepburn. Hepburn is in topvorm als de gewiekste, stijlvolle en ontzettend grappige Reggie Lampert en Cary Grant is zo Cary Grant als we hem graag zien. Charade werd een groot succes en de samenwerking met Audrey Hepburn beviel Grant zo goed dat hij gezegd schijnt te hebben: ‘All I want for Christmas is another picture with Audrey Hepburn.’ Maar die is er helaas nooit gekomen…

Kijk Charade online

In 1989 speelde Hepburn haar laatste bescheiden rol in Stephen Spielbergs Always. Vier jaar later, op 20 januari 1993 overleed ze. Ze was pas 63.

In 2021 is het zestig jaar geleden dat Breakfast at Tiffany’s verscheen. De warme, sprankelende Audrey Hepburn lijkt voor eeuwig verankerd te zijn in ons collectieve geheugen. Ze is nog steeds het stijlicoon waar modebladen graag aan refereren, en een aantal van haar films hebben de status van klassieker verworven. En als het even kan, dan vertonen we, met groot genoegen, deze pareltjes uit de filmgeschiedenis in ons filmtheater aan het Audrey Hepburnplein.

F ilms in deze special