Undine

Tickets:
Meer

Undine

Christian Petzold - Duitsland, Frankrijk - 2020 - 90 minuten - taal: Duits - ondertiteling: Nederlands
  • 9 jaar en ouder
  • angst
  • grof taalgebruik

'Legenden en sagen klinken mee in de eigenzinnige sprookjesbewerking Undine.'

De Volkskrant

'Petzold, die onder meer de sterke Barbara maakte, schakelt speels heen en weer tussen realisme en fantasy.'

Trouw

Met dit moderne sprookje herinterpreteert de gelauwerde Christian Petzold (Barbara, Transit) – een van de belangrijkste regisseurs van de Berlijnse School – op een fascinerende manier de mythe van de waternimf Undine of Ondine, die bovenwater maar op één manier kan overleven: door de menselijke liefde.

“Als je weggaat, moet je dood”. Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen historica en gids Undine haar vriend Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Vervolgens gaat ze weer naar haar werk, waar ze tijdens haar pauze halsoverkop valt voor beroepsduiker Christoph, als ze samen door een merkwaardig ongeluk doorweekt tussen de scherven en vissen van een uit elkaar gespat aquarium belanden. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen.

Onder de oppervlakte van dit liefdesverhaal gaat echter een oude mythe schuil over een mysterieuze waternimf, die haar geliefde moet vermoorden nadat ze door hem verlaten wordt. Christoph begint te beseffen dat Undine ergens voor wegloopt en Undine weet dat ze nog iets moet afhandelen om haar vloek op te heffen.

Dit Duits-Franse drama met hoofdrollen voor Paula Beer (Werk ohne Autor, Transit), Franz Rogowski (Victoria, Transit), Jacob Matschenz (Werk ohne Autor, Die Welle) was te zien in de officiële competitie van het Filmfestival van Berlijn. Undine won de Fipresci prijs en Paula Beer won de Zilveren Beer voor haar rol als Undine.

'Een liefde op leven en dood.'

De Filmkrant
Bekijk op IMDB