Un petit frère

Un petit frère

Léonor Serraille - Frankrijk - 2022 - 116 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • geweld
  • grof taalgebruik

'Een gelaagd en aangrijpend familieportret.'

de Volkskrant

'Een zeer persoonlijk verhaal, dat voelt als een biografie.'

NRC

''Un Petit Frère’ toont een sterk staaltje etnisch profileren.'

Trouw

Un petit frère is een intieme en ontroerende familiekroniek die een periode van dertig jaar omspant. De film volgt Rose, een alleenstaande moeder die met haar twee zoons eind jaren ’80 de Ivoorkust voor de buitenwijken van Parijs verruilt.

Ze krijgen onderdak bij familie, die haar onder druk zet om te trouwen met een gezamenlijke kennis. Maar de energieke, onafhankelijke Rose kiest liever haar eigen pad. Haar zonen Jean en Ernest zijn het belangrijkst in haar leven. Ze spoort hen aan het beste uit henzelf te halen. Maar toch verdwijnt ze regelmatig uit hun leven.

Un petit frère vertelt het verhaal in drie hoofdstukken, vanuit een wisselend perspectief; eerst de blik van moeder Rose, daarna die van zoon Jean en uiteindelijk die van Ernest – de ‘petit frère’ uit de titel. Zijn herinneringen aan de vele obstakels waarmee hij, zijn broer en hun moeder te maken kregen toen ze in Parijs een nieuw leven probeerden op te bouwen, maken de film tot een hartverscheurend portret. Léonor Serraille baseerde het verhaal van de jongste zoon op de ervaringen van haar eigen echtgenoot.

Bekijk op IMDB