There is no Evil

There is no Evil

Mohammad Rasoulof - Iran - 2021 - 151 minuten - taal: Perzisch - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst
  • geweld

'Messcherpe Iraanse moraalvertellingen met politieke implicaties.'

NRC

'Virtuoos vierluik van de Iraanse Gouden Beer-winnaar Rasoulof, waarin hij zich verzet tegen de doodstraf.'

VPRO Cinema

In deze mozaïekfilm vertelt regisseur Rasoulof het verhaal vier verschillende personages, die zich allemaal gevangen voelen door het autoritaire regime in Iran. Winnaar van de Gouden Beer in Berlijn!

Heshmat is een voorbeeldige echtgenoot en vader, maar niemand weet waar hij elke ochtend heengaat. Pouya, een jonge dienstplichtige, kan het niet opbrengen een man te doden zoals hem is opgedragen. Javad wil zijn geliefde ten huwelijk vragen maar zit met een dilemma en Bharam, een verbannen arts, besluit om het geheim van zijn leven te onthullen…

‘Propaganda tegen de regering’, was het oordeel toen Mohammad Rasoulof’s film A Man of Integrity in 2017 werd gedraaid in Cannes. Dit kritische drama over een eerlijke man in een oneerlijke samenleving leverde hem in zijn thuisland een filmverbod en een gevangenisstraf op. Dit weerhield Rasoulof er (gelukkig) niet van om met There Is No Evil opnieuw een bijzonder scherp portret te maken van het Iraanse regime, waar de doodstraf nog steeds bestaat en mensen moeten strijden voor hun vrijheid.

PREVIOUSLY UNRELEASED

Deze film is onderdeel van de reeks ‘Previously Unreleased’ van Eye Filmmuseum. Een serie prachtige filmtitels die wel te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar ten onrechte de Nederlandse bioscopen niet bereikten. Met deze reeks geeft Eye de films alsnog een kans; de met zorg geselecteerde titels zijn deze zomer ten minste een week lang dagelijks te zien in de landelijke bioscopen.

Bekijk op IMDB