Theatre of War

Theatre of War

Lola Arias - Argentinië - 2020 - 81 minuten - taal: Spaans en Engels - ondertiteling: Engels

Theatre of War – met korte intro en nagesprek is onderdeel van een driedelig filmprogramma rondom het thema verzoening in het kader van de tentoonstelling LIVING, FORGIVING, REMEMBERING die nu in De Kerk, Museum Arnhem te zien is. Bekijk hier het hele programma.

De film bevat korte scènes met theatrale opstellingen waarin drie Argentijnen en drie Britten de confrontatie aangaan met zichzelf, elkaar en de oorlog die hen bindt.

De Malvinas-/Falklandoorlog duurde slechts 74 dagen – maar ook zo’n kort conflict kan verstrekkende gevolgen hebben. Toen in juni 1982 Argentinië tandenknarsend zijn nederlaag moest erkennen, en de Falklandeilanden onder Brits bewind bleven, waren er zo’n duizend doden te betreuren. Bij de soms nauwelijks meerderjarige soldaten aan weerszijden van de strijdlijn heeft het er behoorlijk ingehakt. De broekies van toen zijn 35 jaar later grijzende veteranen met leesbrillen en beklemmende oorlogsherinneringen.

De Argentijnse kunstenaar en filmmaker Lola Arias brengt een aantal van hen bijeen voor de camera als onderdeel van een conceptueel, multimediaal project, dat ook het bekroonde theaterstuk Minefield omvat. In korte scènes creëert ze theatrale opstellingen waarin drie Argentijnen en drie Britten de confrontatie aangaan met zichzelf, elkaar en de oorlog die hen bindt. Het uitgesproken artificiële en zelfbewuste karakter plaatst ook de kijker in een onderzoekende houding. Wat doet oorlog met een mensenleven? Hoe geef je vorm aan herinneringen en hoe draag je die herinneringen over aan de ander?

Voorafgaand vertelt curator Mirjam Westen kort iets over de tentoonstelling in De Kerk. Na de film is er een zaalgesprek met Mart de Kruif, voormalig luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht die van 2011 tot 2016 commandant landstrijdkrachten was.