The Rescue

The Rescue

Jimmy Chin - VS - 2021 - 107 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • alle leeftijden

'Lijkt andere films overbodig te maken.'

De Volkskrant

‘Gaat ver komen bij de Oscars.’

NRC

'Een regelrechte nagelbijter.'

Trouw

'Een geweldig verhaal en heerlijk humaan.'

Sneakbezoeker Kriterion

In 2018 is de wereld twee weken lang in de ban van de redding van de Thaise voetbalploeg die vast is komen te zitten in een kilometers diepe grot. Deze, door de makers van Free Solo gemaakte docu, vertelt het bloedstollende verhaal.

Het toegesnelde leger, de Navy Seals en de ingevlogen Amerikaanse Special Forces staan machteloos. Niemand blijkt de juiste training en apparatuur te hebben om de jonge voetballers te bevrijden uit deze kilometers lange, nauwe grotten, waar het water zo hard kan stromen als een rivier en pikzwart is door de vele modder. Maar dan melden zich twee zachtaardige, introverte Engelse mannen van middelbare leeftijd.

Rick Stanton en John Volanthen doen aan de (door weinig mensen op aarde beoefende) sport van het grotduiken. Een onaardse hobby waarin je volledig op jezelf bent aangewezen in een omgeving die de meeste mensen een acute paniekaanval zou bezorgen. ‘It’s like being in space’ legt Rick uit.

Er ontwikkelt zich een onwaarschijnlijke reddingsactie die je moet zien om hem te geloven. De mentale kracht van de jongens en de moed en volharding van de duikers bezorgen je de rillingen. Terwijl de reddingspoging zelf zo wonderbaarlijk is, dat zelfs Hollywood hem ongeloofwaardig zou vinden. ‘Almost too fantastic to be true’, blijkt dit verhaal een kolfje naar de hand van Elizabeth Chai Vasarhely en Jimmy Chin, het echtpaar dat ook Free Solo regisseerde.

Ze kregen de beschikking over een schatkamer aan ter plekke gefilmd materiaal. In combinatie met een aantal wonderschone animaties die situaties verduidelijken en sterke, ontroerende interviews met de hoofdrolspelers creëren ze een overweldigende filmervaring die alle nieuwsbeelden van toen laat verbleken.

Bekijk op IMDB