The Piano

The Piano

Jane Campion - Frankrijk/Nieuw Zeeland/Australië - 1993 - 121 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • geweld

Op 12 oktober te zien als aanvulling op onze cursus Screening Sex, met een inleiding. Deze vertoning is NIET INBEGREPEN bij de cursus. Koop dus zelf nog een kaartje als je deze film wilt bezoeken. Ook voor niet-cursisten toegankelijk!

'Buitengewone beelden en enigma's'

The Guardian

'Een tikje te veel en te vaak geprezen, maar niettemin erg mooi'

VPRO Cinema

Er waren Oscars voor hoofdrolspeler Holly Hunter én voor de piepjonge Anna Paquin die haar vroegwijze dochtertje speelt. Opmerkelijk genoeg niet voor regisseur Jane Campion, die er nota bene als eerste vrouwelijke regisseur ooit een Gouden palm voor kreeg!

Terwijl de kracht van de film niet alleen schuilt in het fantastische spel van Hunter en Paquin, maar zeker ook in de subtiliteit en passie waarmee Campion haar verhaal vertelt. Hunter speelt de Schotse Ada die op haar zesde heeft besloten niet meer te praten.

Met dochtertje Flora vertrekt ze naar Nieuw-Zeeland waar hen een nieuw bestaan in het huishouden van een nieuwe echtgenoot wacht. Deze echtgenoot (gespeeld door Sam Neill) begrijpt niets van Ada. Hij verpatst haar geliefde piano aan zijn vriend George Baines (Harvey Keitel). De ogenschijnlijk lompe bruut Baines laat Ada het instrument stukje bij beetje ‘terug verdienen. Wat riekt naar bedenkelijke manipulatie ontwikkelt zich tot een onverwachts tedere liefdesrelatie.