The Kingmaker, Imelda Marcos

The Kingmaker, Imelda Marcos

Lauren Greenfield - Denemarken - 2019 - 101 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands

'Een van de beste documentaires die je dit jaar zult zien' 'Waar de film vooral in slaagt, is om je recht in het gezicht van het kwaad te laten kijken.'

Trouw

'een klassieke documentaire over populisme en kleptocratie die allure krijgt door de fascinerende Imelda Marcos. Monster of Marie Antoinette?'

NRC

Voormalig first lady van de Filipijnen Imelda Marcos, weduwe van Ferdinand Marcos, staat in het collectieve geheugen gegrift als de vrouw met de enorme hoeveelheid schoenen.

Bekroond filmmaker en fotograaf Lauren Greenfield volgt deze excentrieke vrouw, die zichzelf neerzet als vaderlandslievende weldoenster, maar de familiegeschiedenis van macht en corruptie herschrijft.

Hoe vergaat het Imelda Marcos nu? Na haar vlucht met haar man naar Haïti tijdens de volksopstand van 1986, keert ze terug uit ballingschap. Alsof er niets gebeurd is, baadt ze schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als ‘moeder van het volk’. Tegelijkertijd laat de film de verwoestende corruptie in het land zien. Geld en macht houden elkaar in evenwicht. En de prangende vraag blijft waar al dat geld vandaan komt. The Kingmaker, Imelda Marcos toont de extravagantie van een controversieel persoon, afgezet tegen de schokkende erfenis van het Marcos regime en het huidige politieke klimaat. In een tijd waarin fake-nieuws overal ter wereld verkiezingen beïnvloedt, is het verhaal van Imelda’s comeback een huiveringwekkend sprookje.

Bekijk op IMDB