The Favourite

Tickets:
Meer special De films van Yorgos Lanthimos

The Favourite

Yorgos Lanthimos - GB - 2018 - 120 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik

In de zomer van 2024 halen we het beste van Yorgos Lanthimos voor even terug in een speciaal Lanthimos-programma rond de release van zijn nieuwe film Kinds of Kindness!

'Alles in deze film klopt.'

VPRO Cinema

Vilein-komisch kostuumdrama over de wispelturige, achttiende-eeuwse Britse koningin Anne (Oscarwinnende rol van Olivia Colman) en haar twee hofdames (Rachel Weisz en Emma Stone), die met alle mogelijke middelen strijden om haar gunsten.

Het begin van de 18e eeuw: Engeland is in oorlog met Frankrijk, maar desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hun hoogtijdagen. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en woede uitbarstingen. Als er een nieuwe hofdame Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme.

Wanneer Sarah, Abigail onder haar vleugels neemt, ziet Abigail een kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen. Ze ontfermt zich meer en meer over de koningin en hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.

Alles aan deze film klopt. Van de messcherpe dialogen (in modern Engels), tot de ongewone camerahoeken en de voor zijn doen uitbundige regie van grootmeester Lanthimos (Dogtooth, The Lobster). The Favourite won twee prijzen tijdens de 75e editie van het filmfestival van Venetië. Olivia Colman won in de categorie Beste Actrice, daarnaast sleepte de film de juryprijs in de wacht.