The Dissident

The Dissident

Bryan Fogel - VS - 2020 - 119 minuten - taal: Arabisch, Turks, Engels - ondertiteling: Nederlands
  • alle leeftijden
  • grof taalgebruik

'Thrillerachtige en pijnlijke reconstructie'

NRC

'Een bizarre, geopolitieke thriller met een echte moord.'

Trouw

The Dissident, van Oscar-winnend regisseur Bryan Fogel (Icarus), is een documentaire-thriller die het labyrint van bedrog blootlegt achter de moord op de Washington Post-journalist Jamal Khashoggi in de Saoedische ambassade in Istanbul.

Een verhaal over geld, tirannie en doorgedraaide technologie. Met een schat aan nooit eerder vertoonde beelden en ongekende toegang tot degenen die het dichtst bij het verhaal staan, inclusief Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz, de Turkse politie en aanklagers, en de jonge Saoedische dissident waarmee Khashoggi samenwerkte.

Al het bewijs wijst rechtstreeks naar de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die nergens voor is teruggedeinsd om dit verhaal in de doofpot te stoppen. De kern van de film is Khashoggi zelf, een principiële hervormer die probeerde een rechtvaardiger en open samenleving te creëren in zijn Saoedische thuisland. The Dissident is een krachtige, beangstigende blik op een internationale dekmantel, die laat zien dat in de wereld van vandaag niemand die tegen sterke krachten ingaat, echt veilig is.

'De sterke documentaire The Dissident gaat over alles rondom de gruwelijke moord. Met ranzige details, een strakke montage en thrillerachtige opbouw.'

De Filmkrant
Bekijk op IMDB