Shadow Game

Tickets:
Meer

Shadow Game

Eefje Blankevoort & Els van Driel - Nederland - 2021 - 90 minuten - taal: Koerdisch, Arabisch, Farsi, Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 9 jaar en ouder
  • angst

'Shadow Game wil de kijker zo dicht mogelijk bij hun vluchtervaringen brengen en slaagt daarin voortreffelijk.’

De Filmkrant

Op woensdag 30 juni om 19:00 uur is Shadow Game ook te zien als onderdeel van ons Movies that Matter programma met na afloop een zaalgesprek met Els van Driel, een van de regisseurs. Meer informatie en tickets.

“De truck game, train game, mountain game, river game,” somt SK (15, Afghanistan) de ‘games’ op die hij heeft moeten doen om in Europa te komen. En vooral de “pedestrian game”: lopen, heel veel lopen. Het aangrijpende Shadow Game is een reis door de donkere kanten van Europa, met tienervluchtelingen als onze gidsen.

Regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel volgen voor hun transmediale project* drie jaar lang een aantal minderjarige jongens die, afkomstig uit door armoede en oorlog geteisterde landen als Pakistan, Afghanistan, Irak en Syrië proberen onderdak te vinden in het veilige Europa. Sommigen zijn al jarenlang onderweg, verstrikt in een barre werkelijkheid die zij niet hadden voorzien.

Ze trekken dwars door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. Waarbij zij besneeuwde landschappen en mijnenvelden doorkruisen en altijd weer te maken krijgen met agressieve grenspolitie. Omdat Europa de grenzen heeft gesloten, zijn de risico’s zeer groot. Hoe ontwikkelt een kind zich onder zulke extreme omstandigheden tot jongvolwassene? En hoe vormt je identiteit zich als je elke dag moet zien te overleven? Een van hun voornaamste reddingsboeien is hun telefoon, waarmee ze contact houden met het thuisfront en ook een deel van het materiaal voor deze film filmden.

* Meer informatie over dit transmediale project vind je hier. Behalve deze film zijn er ook fotoreportages, een daadwerkelijke game en korte documentaires.

'Helletocht door Europa is voor tienervluchtelingen geen spelletje.'

Trouw

Piclfilms van Focus Arnhem

Bekijk op IMDB