Puinhoop + zaalgesprek

Puinhoop + zaalgesprek

Allard Detiger - Nederland - 2022 - 73 minuten - taal: Nederlands - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • grof taalgebruik

I.s.m. stichting Pro Persona, vertonen we deze indrukwekkende docu van- en over Allard Detiger en zijn psychisch zieke moeder. Detiger, een woordvoerder van Pro Persona en een ervaringsdeskundige zijn aanwezig voor een zaalgesprek na afloop. Aanleiding is de expositie KIND VAN, die van 21 aug t/m 10 sept op het Audrey Hepburnplein te zien is.

'Documentairemaker Allard Detiger neemt een verstikkende duik in de relatie met zijn moeder.'

De Volkskrant

'Het maatschappelijk belang van deze film is groot... Heel moedig en bewonderenswaardig.'

Filmtotaal

'Rollercoaster van pijn en onmacht.'

Filmkrant

    Filmbeschrijving: Puinhoop

    Een intieme en persoonlijke documentaire over de worsteling van filmmaker Allard met de zorg voor zijn psychisch zieke moeder, gefilmd over een periode van 10 jaar.

    Na twintig jaar het contact met zijn moeder met borderline tot een minimum beperkt te hebben, wordt filmmaker Allard gebeld door de politie. Haar huis is totaal verwaarloosd, buren klagen en professionele hulp is per direct nodig. Allard neemt een deel van de verantwoordelijkheid van de zorg voor zijn moeder op zich maar raakt hierdoor steeds meer verstrikt in ruzies en trauma’s uit zijn jeugd.

    Naarmate zijn moeders toestand verslechtert vervagen grenzen en vervalt Allard in oude patronen. Hierdoor wordt hij gedwongen om kritisch naar zichzelf te kijken, om zo acceptatie en liefde voor zijn moeder te kunnen voelen en te voorkomen dat hij zijn trauma doorgeeft aan zijn eigen jonge dochter.

    *Expositie ‘Kind van’

    Deze expositie toont de portretten en persoonlijke verhalen van negentien kinderen van ouders met een psychische kwetsbaarheid en/of verslavingsproblematiek. Fotograaf/kunstenaar Sevilay Maria maakt in de foto’s voelbaar hoe dit de geportretteerden heeft gevormd. De persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben ervaren, welke impact dat heeft op de lange termijn en hoe ze daar nu mee omgaan.

    Doel van zowel de expositie als de voorstelling is het doorbreken van het taboe dat op dit onderwerp rust. Naar schatting zijn er ruim anderhalf miljoen kinderen die te maken hebben met psychisch kwetsbare ouders, maar van die anderhalf miljoen is met een aantal van 600.000 kinderen nog niet eens de helft in beeld.