Prison for Profit

Tickets:
Meer

Prison for Profit

Ilse en Femke van Velzen - Nederland - 2020 - 83 minuten - taal: Nederlands - ondertiteling: Nederlands
  • 9 jaar en ouder
  • angst

'Prison for Profit brengt krachtig over waarom onze overheden essentiële onderdelen van de maatschappij niet moeten overlaten aan multinationals.'

Filmtotaal.nl

Prison for Profit is een documentaire die op kritische wijze aantoont wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend – de toenemende privatisering – hebben voor de samenleving?

In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaung-gevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen – voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte. Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen.

Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is.

'Degelijke reconstructie van een gigantisch gevangenisschandaal in Zuid-Afrika.'

de Volkskrant

'Prison for Profit laat zien hoe multinationals als G4S essentiële overheidsfuncties privatiseren.'

NRC

Piclfilms van Focus Arnhem

Bekijk op IMDB