Oogmerk – Plaatsmaken (editie 4)

Oogmerk – Plaatsmaken (editie 4)

diverse makers - Nederland - 2022 - 120 minuten - taal: Nederlands

Op dinsdag 19 april om 19:00 uur vertoont Focus de vierde editie van Oogmerk van Plaatsmaken: een verzameling van bijzondere portretten van Gelderse kunstenaars. Met dit keer: Albert Van Der Weide, Florentijn Hofman, Harrie Gerritz, Julius Thissen en Margriet Smulders. Na afloop is er een nagesprek met de vijf kunstenaars onder leiding van Fenne Saedt, freelance curator, schrijver en moderator.

OOGMERK

Onder de noemer Oogmerk is Plaatsmaken in 2012 gestart met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Dit is ontstaan uit de gedachte om de vaak bijzondere werkprocessen en gedachten die daarbij horen vast te leggen. Op deze manier wordt de beeldende kunst op een andere, toegankelijke manier voor het voetlicht gebracht en blijft een stuk Gelders erfgoed bewaard. Op 19 april vertonen we in Focus de vierde editie met kunstenaars Albert Van Der Weide, Florentijn Hofman, Harrie Gerritz, Julius Thissen en Margriet Smulders.

PROGRAMMA

19:00 uur: inleiding door Inge Pollet, artistiek directeur Plaatsmaken
19:10 uur: vijf Oogmerk-films van Florentijn Hofman, Julius Thissen, Albert Van Der Weide, Margriet Smulders, Harrie Gerritz
20:00 uur: nagesprek met de vijf kunstenaars onder leiding van Fenne Saedt, freelance curator, schrijver en moderator. Het gesprek gaat onder meer over de voorwaarden die nodig zijn voor een florerende kunstenaarspraktijk, zoals werkruimte en expositiemogelijkheden. Deze zijn van grote invloed op het ontstaan van werk en het ontwikkelen van een beroepsmatig netwerk. Hoe is dat in Gelderland geregeld? Wat zijn overwegingen om wel of juist niet hier in de regio te blijven?

DE KUNSTENAARS

Florentijn Hofman
Florentijn Hofman (1977) maakt internationaal furore met zijn enorme sculpturen voor de openbare ruimte. Hij laat zich hierbij inspireren door dierfiguren. Zijn reusachtige badeenden in diverse havensteden wereldwijd en natuurlijk het Feestaardvarken in Arnhem staan bij alle kunstkenners op het netvlies. Momenteel werkt hij aan een grote vos met een plastic zak in zijn bek die in Rotterdam zal verrijzen. In zijn werk wordt de aaibaarheid en de herkenning van dieren uitvergroot met verwarring als gevolg. Door de reusachtige afmetingen van de beelden zijn ze altijd onderwerp van gesprek. Dit sociale aspect is belangrijk voor de kunstenaar.

Julius Thissen
Sinds zijn afstuderen aan ArtEZ in 2015 werkt Julius Thissen (1993) in verschillende media: performance, fotografie en video zijn maar enkele voorbeelden. In het werk gaat het vaak over identiteit en hoe je je kunt verhouden tot de ander in een wereld die constant prestatie en heldere grenzen afdwingt. Julius richt zich hierin met name op de LGBTQIA-gemeenschap en de vraag hoe zij een vanzelfsprekender onderdeel zou kunnen zijn van de samenleving. De kunstenaar is een veelgevraagd adviseur en curator aangaande inclusiviteitskwesties, en dat maakt hem op deze jonge leeftijd voorbeeldstellend.

Margriet Smulders
In haar kleurrijke en sensuele fotografische werk verkent Margriet Smulders (1955) de grenzen tussen lichaam en geest. De bloemen die zij gebruikt zijn kwetsbaar en krachtig tegelijk. Zij ademen vergankelijkheid en de aantrekkingskracht van de natuur, waarin een vrouwelijke energie rijkelijk vertegenwoordigd is. De stillevens worden op locatie in het atelier samengesteld, het fotograferen is een intrigerend proces op zich, dat zeker de moeite waard is om vast te leggen op film. De intuïtie en gedachten van de kunstenaar hierin zijn leidend in het resultaat.

Harrie Gerritz
De gestileerde landschappen die Harrie Gerritz (1940) schildert zijn al van verre herkenbaar. De eenvoudige vormen vertellen een gelaagd en intens verhaal. De huid van de beelddrager en de textuur van de gebruikte verf dragen bij aan deze inhoud. De kunstenaar probeert in zijn schilderijen de waarneming van wat hij heeft gezien in het landschap dat hem inspireerde boven de werkelijkheid uit te tillen. Gerritz werkt al meer dan vijftig jaar als kunstenaar. In de film willen we recht doen aan zijn gedachtengoed en oeuvre.

Albert Van Der Weide
Albert Van Der Weide (1949) heeft een multidisciplinaire praktijk. Hij heeft bijna alles omarmd wat er in het kunstenaarschap op zijn pad kwam. Waarmee hij zich ook in zijn onderhoud voorziet, het maakt deel uit van zijn bestaan als kunstenaar. Hij tekent, maakt sculpturen, foto’s en installaties, regisseert, choreografeert, musiceert, leest, schrijft, filmt, geeft les, maakt beleid, reist, voert performances uit, is curator en doet nog veel meer.

PLAATSMAKEN

Plaatsmaken vindt dat beeldende kunst onder de aandacht gebracht moet worden van zoveel mogelijk mensen. Want kunst laat anders kijken, stelt vragen, troost en verbindt. Om dit te bereiken moeten kunstenaars in de gelegenheid gesteld worden kunst te maken. We nodigen kunstenaars en publiek uit, we stellen tentoon, we produceren, we initiëren projecten, we stellen vragen. We gaan desnoods de straat op als dat nodig is. Plaatsmaken voor kunst!