One Man and his Shoes
One Man and his Shoes
‘One Man and His Shoes‘ is een documentaire over de ongekend populaire Air Jordan-Sneaker.
Een schoen die een grote sociale en culturele betekenis kreeg en door een geniale marketingstrategie een miljardenomzet bereikte. De documentaire vertelt het verhaal van het merk Air Jordan vanuit een historisch en maatschappelijk perspectief en toont de impact die het wereldwijd heeft op een populaire cultuur. Een fascinerende reis door de recente Amerikaanse geschiedenis in relatie tot sport, etniciteit, politiek en ondernemerschap.
Het zijn de jaren 80 in Amerika. Er heerst een grote crack-epidemie en Reagans ‘war on drugs’ biedt weinig soelaas. Michael Jordan is slechts nog een veelbelovend talent, de NBA worstelt met kijkcijfers en verliest spelers die aan cocaïne gebruik ten onder gaan. NIKE maakt alleen nog tennis- en hardloopschoenen en heeft moeite het hoofd boven water te houden.
Slimme marketeers bij het bedrijf zien kansen. Om de teamsport naar zich toe te trekken wordt basketball-scout Sonny Vaccaro op de loonlijst gezet en een jonge getalenteerde filmmaker, Spike Lee, wordt aangetrokken voor de commercials. Het is een kwestie van timing en geluk maar zodra NIKE Michael Jordan en zijn schoenen wereldwijd lanceert, wordt geschiedenis geschreven.
Air Jordans worden een must-have voor Afro-Amerikaanse jongeren, die staan voor alles wat ‘cool’ is. Als je Michael Jordan op zondagavond had zien spelen, dan wilde je een paar. Maar de prijs is hoog. De schoenen komen in een gelimiteerde oplage en zijn schreeuwend duur. De eerste straatroof met dodelijke afloop vanwege een paar Air Jordans wordt gerapporteerd in 1989. En er volgen er meer.
Nu & Binnenkort
-
The Third Man
Klassieker (4K)Klassieke film noir van Carol Reed waarin de Amerikaan Holly Martins door het onbehaaglijke, naoorlogse Wenen doolt op zoek naar de waarheid omtrent de raadselachtige dood van een vriend. -
Movies that Matter: L’histoire de Souleymane
Film + DebatTwee dagen uit het leven van Souleymane, een illegale Guinese fietskoerier in Parijs. Na afloop een zaalgesprek met asieladvocaat Bart Toemen. -
Dahomey
Documentaire over het teruggeven van cultureel erfgoed, dekolonisering en tradities. Winnaar van de Gouden Beer (Beste Film) op het Filmfestival van Berlijn.