MTM: How to Blow Up a Pipeline

MTM: How to Blow Up a Pipeline

Daniel Goldhaber - VS - 2022 - 104 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands

Op zondag 26 maart zijn we een van de satellietlocaties van het Movies that Matter Festival. We vertonen die dag drie films met een verdiepend programma. *Na de film is er een gesprek met Professor Dr. Ronald Tinnevelt van de Radboud Universiteit. Hoogleraar bij de vaksectie rechtsfilosofie.

Een groep jonge milieuactivisten voert een gewaagde missie uit om een oliepijpleiding te saboteren. Strakke en actuele thriller van Regisseur Daniel Goldhaber die deels een heistfilm is, maar ook een radicale verkenning van de klimaatcrisis. Gebaseerd op het controversiële boek van Andreas Malm.

In de eerste minuten van deze strakke en actuele thriller van Daniel Goldhaber, steekt een jonge vrouw de banden van een SUV lek. Ze laat een briefje achter waarop botweg wordt uitgelegd: ‘Als de wet je niet strafbaar stelt, dan straffen wij je. De vrouw is Xochitl (Ariela Barer), een klimaatactiviste die onlangs wees is geworden nadat een bizarre hittegolf het leven van haar moeder had geëist. Ontevreden over de minuscule winsten die de strijd tegen de klimaatcrisis heeft geboekt, wendt ze zich tot sabotage en vernieling van eigendommen. Symbolische gewelddaden die niet kunnen worden genegeerd. Het duurde niet lang of haar radicale vastberadenheid brengt haar ertoe een team van vrienden, geliefden en vreemden bij elkaar te brengen voor een riskante missie om een pijpleiding in West-Texas op te blazen.

*Prof. Dr. Ronald Tinnevelt verricht onderzoek naar de weerbaarheid van de democratische rechtsstaat en de idee van mondiale rechtvaardigheid. Momenteel bereidt hij met L. Corrias (VU) een bundel voor met als titel ‘European Ways of Life’ (Edgar Elgar 2023).