Movies that Matter: Total Trust

Movies that Matter: Total Trust

Jialing Zhang - Duitsland, Nederland - 2023 - 97 minuten - taal: Chinees (Mandarijn) - ondertiteling: Nederlands

Te zien i.h.k.v. Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma. Bij deze film is *Hans de Zwart te gast, onderzoeker en docent op de Hogeschool van Amsterdam.

Total Trust is een uiterst actuele en verontrustende docu over de digitale controle in China, waar een ongekende mate van staatstoezicht heerst. De impact hiervan op de samenleving wordt onderzocht en ervaringsdeskundigen komen aan het woord: van gewone burgers tot mensen die vanwege hun kritische houding een doelwit van de overheid zijn.

De laatste jaren voelt de Chinese regering zich bedreigd door het toenemende activisme en de publieke verontwaardiging over de vertragende economie en de toenemende sociale problemen. Daarom is de overheid begonnen met de uitbreiding van een geavanceerd systeem dat erop gericht is burgers digitaal te volgen, hun gegevens te verzamelen en te analyseren en gedragingen te categoriseren als strafbaar of prijzenswaardig. De regering hoopt hiermee politieke weerstand binnen de samenleving te kunnen voorspellen.

Gebeurtenissen als de COVID-pandemie worden misbruikt om burgers 24/7 in de gaten gehouden. Deze ontluisterende docu laat zien hoe dit complexe digitale toezicht werkt, via de mensen die er mee te maken hebben. Van gewone burgers tot mensen die vanwege hun kritische houding of beroep een bijzonder doelwit van de overheid zijn, zoals advocaten en journalisten.

*Bio Hans de Zwart

Hans de Zwart is onderzoeker en docent op de Hogeschool van Amsterdam. Als filosoof houdt hij zich bezig met de ethiek en filosofie van technologie. Hij is een van de oprichters en zit in het bestuur van het Racism and Technology Center, ook zit hij in de raad van bestuur van het Center for the Advancement of Infrastructural Imagination (CAII). Eerder was Hans onder meer directeur van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en kwam hij daarmee op voor vrijheid van communicatie en privacy op het internet. Zijn werkveld is het raakvlak tussen technologie (die hij het liefste “open” ziet) en maatschappelijke ontwikkelingen, vaak bekeken vanuit het perspectief van de rechten van burgers. Hij weet dat technologie altijd óók politiek is, is geen fan van intellectueel eigendom en gelooft in de kracht van design. Naar aanleiding van de film Total Trust zegt de Zwart: “Ook in Nederland zien we langzamerhand een surveillance-samenleving ontstaan.” Deze en andere zorgwekkende ontwikkelingen komen aan bod in het zaalgesprek met de Zwart.