Movies that Matter: Theatre of Violence

Movies that Matter: Theatre of Violence

Lukasz Konopa & Emil Langballe - Denemarken - 2023 - 104 minuten - taal: Engels, Swahili - ondertiteling: Engels

Te zien i.h.k.v. Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma. Na de film is er een zaalgesprek met professor Harmen van der Wilt die gespecialiseerd is in internationaal strafrecht. Deze film is Engels is ondertiteld.

Scherpe, flamboyante advocaat Krispus Ayena leidt ons langs een fascinerende, complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid. Ayena verdedigt Dominic Ongwen voor het Internationaal Strafhof. Ongwen is voormalig commandant in het Oegandese Verzetsleger van de Heer van Joseph Kony. Maar Ongwen is zelf ook ontvoerd en gehersenspoeld door datzelfde leger toen hij pas 9 was en dus rijst de vraag: is hij dader of toch ook slachtoffer?

Winnaar Grand Jury Documentary Award tijdens het Movies that Matter Festival 2023!

Voor het Internationaal Strafhof in Den Haag staat Dominic Ongwen terecht, voormalig commandant in het Verzetsleger van de Heer, een christelijke sekte geleid door Joseph Kony. Het terroriseerde jarenlang Noord-Oeganda met moordpartijen en ontvoeringen van kinderen, die werden gehersenspoeld en tot kindsoldaat of seksslaaf gemaakt. De misdaden waarvan Ongwen wordt verdacht zijn verschrikkelijk. Maar toen hij pas 9 was, is hijzelf ontvoerd door het Verzetsleger. Zijn ouders werden vermoord, hij werd gemarteld, gehersenspoeld en gedwongen te doden.

In het spoor van Ongwen’s advocaat Krispus Ayena gaan we heen en weer tussen de rechtszaal en het prachtige Noord-Oeganda op zoek naar de echte betekenis van gerechtigheid en straf. We ontmoeten Joseph Kony’s vrouw en dochters en voeren een surrealistisch gesprek met Kony’s spiritueel adviseur. We zien ook hoe Oegandese gemeenschappen herstellen van trauma – en hoe dat botst met de fundamenten van het Internationaal Strafhof. Wanneer verandert een slachtoffer in een dader?

zaalgesprek

Aansluitend op de film is er een zaalgesprek met emeritus professor Harmen van der Wilt. Emeritus professor dr. Harmen van der Wilt bekleedde van 2004-2022 de leerstoel internationaal strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is lid van de redactieraad van het Journal of International Criminal Justice en het Netherlands Yearbook of International Law. Van der Wilt is rechter-commissaris in de Uitleveringskamer van Rechtbank Amsterdam. Hij is vice-voorzitter van de Nino Cassese Foundation. Zijn meest recente publicatie is The Law and Practice of Extradition, uitgegeven door Routledge (2022).