Mitra

Mitra

Kaweh Modiri - Nederland - 2021 - 107 minuten - taal: Perzisch - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik

'Een gewichtig drama, slim in het jasje van een thriller gestoken.'

De Volkskrant

'De thrillerachtige plot en interessante dilemma’s rond schuld en vergeving zorgen dat je blijft kijken.'

NRC

Mitra is een indringend portret van een moeder die in een onwaarschijnlijke situatie terechtkomt. De film slaat een brug tussen de islamitische revolutie in Iran en haar hedendaagse leven in Nederland. Kan ze de geschiedenis ooit achter zich laten?

37 jaar nadat haar dochter Mitra in Iran is vermoord, leidt Haleh (Jasmin Tabatabai) nu een succesvol, maar rustig bestaan in Nederland. Alles wordt overhoop gehaald wanneer wordt vermoed dat Leyla, de verraadster van Mitra, opduikt. De vrouw woont pas sinds kort in Nederland en is nu zelf een liefhebbende moeder. Ze lijkt Haleh niet te herkennen; is dit Leyla wel?

Met hulp van haar broer Mohsen (Mohsen Namjoo) probeert Haleh achter de waarheid te komen. Regisseur Kaweh Modiri baseerde de film en het gelijknamige boek op het leven van zijn eigen moeder. Het verhaal kruist grenzen en generaties, van de politiek turbulente jaren tachtig in Iran tot hedendaags Europa – een Europa dat vaak kalm en rustig lijkt, maar waarin talloze verzwegen verhalen leven. Mitra werd geselecteerd voor het Limelight-programma van het IFFR.

Bekijk op IMDB