Mai Khoi & the Dissidents

Mai Khoi & the Dissidents

Joe Piscatellav - VS - 2019 - 70 minuten - taal: Vietnamees, Engels - ondertiteling: Engels

Vanwege de huidige coronamaatregelen wordt de Movies that Matter-avond van 16 december verplaatst naar 27 januari 2020. Meer info volgt!

Piclfilms van Focus Arnhem

Als dochter van een muziekleraar is Mai Khoi’s leven al van kinds af aan gevuld met muziek. Ze werd een superster met haar doorbraaknummer ‘Vietnam’, over de schoonheid van haar moederland.

Maar meer en meer begint Mai Khoi haar sterrenstatus te gebruiken om zich uit te spreken over tal van sociale onderwerpen, zoals vrouwenrechten, LGBT-rechten en vrijheid van meningsuiting. De politie begint invallen te doen bij haar concerten en al snel verbiedt de overheid haar optredens.
Regisseur Joe Piscatella (Joshua: Teenager vs. Superpower) volgt Mai Khoi tijdens de opnames van haar album Dissent dat, zoals ze zelf zegt, ‘de regering kwaad zal maken’. Terwijl haar politieke activisme haar internationale bekendheid vergroot, maakt ze plannen om het land te ontvluchten voordat het album wordt uitgebracht.

*Bij deze film hebben we een bijzonder programma georganiseerd. Singer songwriter/fotograaf Tse Kao komt voor de gelegenheid niet zijn eigen werk, maar twee covers van protestsongs vertolken in een kort optreden. Verder gaan we in gesprek met Loesje, het beroemde Arnhemse meisje dat op de haar bekende wijze reflecteert op de actualiteit met geestige en rake uitspraken. Sinds de val van de muur is Loesje politiek actief. In Nederland, maar ook in allerlei buitenlanden weet ze met humor en humaniteit haar talige vinger op zere plekken te leggen, te pleiten voor het recht op vrije meningsuiting en meningsvorming en mensen te bewegen iets verder te kijken dan hun neus lang is. We gaan het hebben over de internationale activiteiten van Loesje, in landen waar het democratische proces nog te wensen over laat, en over hoe zij in een toch wel cynische wereld zo mild en vaak stralend positief weet te blijven.