L’événement

L’événement

Audrey Diwan - Frankrijk - 2021 - 100 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • discriminatie
  • angst

'Diwan bouwt haar film op als een zenuwslopende thriller,'

NRC

'Zonder drammen toont L’événement de wrange gevolgen van het anti-abortusbeleid.'

de Volkskrant

L’événement van Audrey Diwan is een aangrijpende verfilming van de autobiografische novelle ‘Het voorval’ van Annie Ernaux (‘De Jaren’) over een bijna fatale, clandestiene abortus in het Parijs van de jaren ’60. Een ijzersterk drama over schaamte, vrijheid, klassenverschillen en feminisme. Winnaar Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië (2021).

1963, student Anne heeft een mooie toekomst voor zich. Maar de droom om haar studie af te maken en zich van haar sociale afkomst los te wrikken, spat uiteen als ze onverwachts zwanger raakt. Terwijl haar eindexamens naderen, besluit Anne het heft in eigen handen te nemen. Met het risico hiervoor in de gevangenis te belanden.

Regisseur Audrey Diwan in de Volkskrant: ‘In Frankrijk is abortus sinds 1975 legaal, dat geluk hebben wij hier. Maar we moeten opkomen voor rechten van vrouwen in andere landen. Wij hebben onze vrijheid ook te danken aan de vrouwen die ooit voor ons vochten. Het idee dat L’événement ook zomaar in het Texas van 2021 zou kunnen spelen, vind ik doodeng.’

Bekijk op IMDB