Les uns et les autres

Tickets:
Meer special do 6 t/m wo 12 augustus

Les uns et les autres

Claude Lelouch - Frankrijk - 1981 - 184 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands

Les uns et les autres volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980, het jaar waarin de Amerikaanse Glenn en Suzan, Simon en Anne uit Parijs, de Duitse Karl en Madga en het Russische koppel Boris en Tatjana elkaar treffen op een UNICEF-gala. Lange film met pauze.

Lelouch schreef zelf het scenario voor zijn ambitieuze liefdesbetuiging aan de kunst, waarin hij in grote lijnen de levens van de vier muzikale stellen en hun kinderen volgt. Kunst, en dan vooral muziek is wat de personages – werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet – bindt, ondanks de grote verschillen in levensloop.

Zelfs in de zwartste episodes van hun levens was er altijd de muziek die houvast bood. Lelouch bracht voor dit epische drama een aansprekende cast op de been, met onder meer James Caan, Fanny Ardant, Geena Davis en Geraldine Chaplin.

Claude Lelouchs doorleefde portret maakte bij verschijning in 1981 grote indruk, vooral door de finale met de wervelende choreografie van Maurice Bejart op de opzwepende klanken van Maurice Ravels Boléro.