Leave No Traces

Leave No Traces

Jan Pawel Matuszynski - Polen - 2021 - 160 minuten - taal: Pools - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • geweld
  • grof taalgebruik

'Aangrijpend en met flair verteld politiek drama'

VPRO Cinema

'Kroniek van een justitiële doofpotaffaire in Polen'

NRC

Spannend politiek drama over de Poolse student Jurek die, als getuige van politiegeweld, plotseling staatsvijand nummer 1 wordt.

Polen, 1983. Op weg naar het centrum van Warschau wordt de jonge student Grzegorz Przemyk gearresteerd door de politie en meegenomen naar het bureau, waar hij zo zwaar mishandeld wordt dat hij twee dagen later overlijdt. Zijn vriend Jurek is de enige getuige van de gebeurtenis. Samen met Grzegorz’ moeder Barbara besluit hij te vechten voor rechtvaardigheid en tegen de politie te getuigen.

Aanvankelijk zijn de autoriteiten niet onder de indruk, maar wanneer meer dan twintigduizend burgers achter de kist van Grzegorz door de straten marcheren, veranderen ze hun tactiek. Ze zetten alle middelen in om Jurek en Barbara in diskrediet te brengen en te voorkomen dat er een rechtszaak komt.

Leave No Traces is gebaseerd op een waargebeurd verhaal ten tijde van de Staat van Beleg in Polen, dat werd ingesteld door de communistische autoriteiten om de oppositie te onderdrukken.

Piclfilms van Focus Arnhem

Bekijk op IMDB