Koolhoven kiest: Blade Runner (1982) – 50 jaar Focus

Koolhoven kiest: Blade Runner (1982) – 50 jaar Focus

Ridley Scott - VS - 1982 - 117 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik

Deze film is onderdeel van ons jubileumprogramma ’50 jaar Focus in 50 films’, Blade Runner is de favoriet van filmmaker Martin Koolhoven. Op wo 27 maart geeft hij een inleiding bij beide voorstellingen (20:00 en 20:30).

Blade Runner is een baanbrekende science-fiction film van Ridley Scott uit 1982, met o.a. Harrison Ford en Rutger Hauer. Politieman Deckard (Harrison Ford), gespecialiseerd in het opsporen van ontsnapte, nauwelijks van echte mensen te onderscheiden androïden, krijgt de opdracht om vijf van deze replicants op te sporen en te vernietigen, omdat ze hun maximale houdbaarheidsdatum hebben overschreden. Er volgt een jacht door een prachtig vormgegeven, futuristisch Los Angeles, waar het altijd regent.

Met zijn bijzondere sets, special effects, indrukwekkende kostuums en prachtige camerawerk biedt Blade Runner een unieke blik op een dystopische samenleving in de nabije toekomst. De Nederlandse acteur Rutger Hauer brak destijds met de film door in de VS. Hij vertolkt de rol van Roy Batty, een menselijke kloon (een zogenaamde replicant).

De keuze van… Martin Koolhoven

‘Toen Blade Runner uitkwam in 1982 was ik enorm hyped up door de reclames die ik had gezien in onder meer het weekblad Eppo en de teleurstelling was dus groot dat ik niet naar de film mocht omdat ik te jong was. Jaren later vraag ik me af of dat wel klopte en of mijn ouders dat niet verzonnen hadden, want ik was al 13. Hoe dan ook moest ik wachten tot de film in de videotheken lag of op TV kwam (ik weet niet meer wat eerder was), maar de science-fictionfilm maakte de verwachtingen volledig waar. Zelfs de eerste versie die uitkwam (dus met voice-over) vond ik geweldig. Ondertussen heb ik de film ook al veel op het grote doek en in mijn thuisbioscoop in verschillende versies gezien en het blijft een van van favoriete films ooit. Vanavond zal ik proberen uit te leggen waarom.’