Inscience: De Humani Corporis Fabrica

Inscience: De Humani Corporis Fabrica

Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor - FR, VS - 2022 - 117 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Engels

Het wetenschapsfilmfestival Inscience trekt het land in! In verschillende filmtheaters zijn titels uit de editie van 2023 te zien. Inscience 2024 vindt plaats in maart. Focus Filmtheater vertoont in februari twee wetenschapsfilms. Bij beide films is er een gesprek met expertgasten.

Op 26 februari komt bij de film De Humani Corporis Fabrica vaatchirurg en militair chirurg *Edith Willigendael praten over haar vakgebied.

Vijf eeuwen geleden opende anatoom André Vésale het menselijk lichaam voor het eerst voor de wetenschap. De Humani Corporis Fabrica opent het menselijk lichaam op het witte doek, met microcamera’s die op plaatsen in ons lijf komen die voorheen niet vastgelegd konden worden. Ons menselijk vlees blijkt een imponerend landschap te zijn, dat bestaat door de blik en aandacht van anderen. Deze film, van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor, de makers van Leviathan (2012), biedt een uitdagende, grensverleggende kijk op en in ons eigen lichaam. In Eye Filmmuseum is er een overzichtstentoonstelling van hun werk te zien, klik hier voor meer info.

* bio Edith Willigendael

‘Ik ben Edith, 52 jaar, bijna 15 jaar algemeen, vaat en militair chirurg. Ik houd van mijn man, mijn vak en van mijn patiënten. Chirurgie geeft je de mogelijkheid iets beter te maken wat ziek is, maar het is net als met het sleutelen aan een old-timer, je krijgt het nooit meer als nieuw. Hoewel de anatomie ons leert dat alle lichamen ongeveer gelijk zijn, is ons vak de oude anatomie te herkennen in een lichaam dat is aangetast door ziekte. Het herstellen van de oude anatomie, en hopelijk ook de functie, is de grote uitdaging.’