Het zit in mijn hart

Het zit in mijn hart

Saskia Boddeke - Nederland - 2022 - 86 minuten - taal: Nederlands - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik

'Prachtig aangekleed docudrama.'

Trouw

'De ontroerendste momenten van Het zit in mijn hart zijn als de acteurs van de Hengelose theatergroep KamaK met elkaar praten over wat acteren is.'

NRC

'Geëngageerd portret van acteursgezelschap.'

de Volkskrant

Theatergroep KamaK bestaat uit professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Toen regisseur Saskia Boddeke hun voorstelling ‘Furia’ zag, wist ze: hier wil ik wat mee en ze besloot een film te maken van de voorstelling en over dit bijzondere ensemble.

‘Furia’ is een barok, op rijm geschreven, sprookje over moord, doodslag en erotiek met als leidraad de zeven hoofdzonden, dat voor deze film groots is verfilmd. Met in de ochtenden een verstilde blauwe zweem en in de nacht oranje maanverlichte taferelen. Met acteurs met hoge pruiken, witte gewaden en geschminkte gezichten. Professionele performers die je het verhaal inzuigen en je hun beperkingen doen vergeten. Hun uitzonderlijk acteerwerk is poëtisch en intens, het tuimelt rechtstreeks je hart binnen. Tegelijkertijd volgt de filmmaker het repetitieproces en zoomt in op de verschillende acteurs waarbij ze hen vraagt naar hun dromen en verlangens.

Het zit in mijn hart is een film waarin documentaire en fictie in elkaar overlopen. Met hoofdpersonages die zichzelf daar soms even aan moeten herinneren. Saskia Boddeke zet in haar fantasierijke stijl alle filmische middelen in om in deze film het scherpe contrast tussen fictie en werkelijkheid op een luchtige manier voelbaar te maken zonder ook maar één moment sentimenteel te worden. Maar de vaak vertederende scènes zullen geen kijker onberoerd laten.

Bekijk op IMDB