Het land van mijn ouders

Het land van mijn ouders

Marion Bloem - Nederland - 1983 - 96 minuten - taal: Nederlands

Wegens ongekend succes hebben we een extra voorstelling van deze film toegevoegd op 15 augustus om 19:00 uur; deze is zonder inleiding, maar wel met de voordracht van het gedicht van Marion Bloem. De kaartverkoop is gestart!

Op 15 augustus 2021 is het 76 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en daarmee ook een einde aan de Japanse bezetting van het land dat toen nog Nederlands-Indië heette. Op initiatief van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 vertonen dertien Nederlandse filmtheaters rondom deze datum de film Het land van mijn ouders van schrijver/regisseur Marion Bloem.

Wij vertonen de film met randprogramma door sprekers Hans van den Akker (Bronbeek) en Jules Scholten (ervaringsdeskundige). Zie onder voor meer informatie!

De documentaire, waarin Bloem het verleden van haar Indische ouders onderzoekt, is weliswaar al 38 jaar geleden gemaakt, maar nog steeds herkenbaar en relevant. Voorafgaand aan de film hoor je Marion Bloem zelf haar indrukwekkende gedicht Vrijheid voordragen. De avond wordt ingeleid door twee sprekers. Hans van den Akker van Museum Bronbeek tekent kort een historisch kader. Aansluitend neemt Jules Scholten het publiek mee in zijn persoonlijke geschiedenis die getekend is door de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

OVER DE FILM

Het land van mijn ouders is een persoonlijke documentaire waarin Marion Bloem haar Indische familieverleden onderzoekt. Hoe zit het met de integratie van Indische Nederlanders? Met welke plek voelen zij zich verbonden?

De ouders van Marion Bloem kwamen in 1950 vanuit Indonesië naar Nederland. De in Nederland geboren schrijfster en kunstenares heeft de sterke behoefte om haar familieverleden te begrijpen. Voor het eerst reist ze met haar eigen gezin af naar het ‘thuisland’. Ook ondervraagt ze haar ouders en bezoekt ze reünies van Indische Nederlanders om te onderzoeken met welke plek zij zich eigenlijk verbonden voelen. Bloems persoonlijke zoektocht resulteerde in 1983 niet alleen in deze documentaire, maar ook in haar bekende roman Geen gewoon Indisch meisje.

DE SPREKERS

Hans van den Akker (1966) is historicus en conservator van museum Bronbeek en is gespecialiseerd in de materiële (militaire) cultuur van Nederlands-Indië. Hij maakt tentoonstellingen en publieksprogramma’s om aandacht te vragen voor de koloniale geschiedenis van Nederland. In het bijzonder voor de tweede wereldoorlog in Indonesië en de gevolgen daarvan.

Jules Scholten is januari 1941 geboren in Medan op Noord Sumatra in het toenmalige Nederlands Indië. Hij bracht zijn eerste levensjaren door in een Japans concentratiekamp in Batavia (Jakarta). Tijdens de oorlog overleed zijn vader als krijgsgevangene aan de Birma-Thailand spoorweg.
In 1946 repatrieerde het gezin Scholten berooid naar Nederland.
Jules Scholten studeerde fysische geografie en bodemkunde aan de universiteit Utrecht. Gedurende 14 jaar werkte hij in de internationale ontwikkelingssamenwerking in Syrië, Italië, Thailand, de Filippijnen en Jamaica. Daar beleefde hij talrijke bijzondere gebeurtenissen. In 1981 keerde hij terug naar Nederland en vond werk in het (inter)nationale milieubeleid. Na pensionering in 2002 is hij actief met advies- en vrijwilligerswerk, o.a. als gastdocent van de Stichting Gastdocenten Wereld Oorlog II.
Jules Scholten is getrouwd en heeft een dochter en een zoon die zijn geboren in Rome en Bangkok.
In 2002 werd hij voor zijn werk op het gebied van milieubeleid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

NATIONALE HERDENKING 15 AUGUSTUS 1945

Jaarlijks wordt op 15 augustus stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Honderdduizend kinderen en volwassen burgers werden geïnterneerd in kampen, honderdduizenden anderen werden buiten de kampen aan hun lot overgelaten. Tienduizenden zogenoemde ‘troostmeisjes’ werden uitgebuit, en honderdduizenden verrichten onmenselijke dwangarbeid, onder hen vele krijgsgevangenen en Indonesische romusha. De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving in de Archipel, waaronder Indonesiërs, Molukkers, Indo-Europeanen, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap. Wij herdenken op 15 augustus alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld. Meer weten over de herdenking? Lees meer.

Piclfilms van Focus Arnhem