Filmweek Arnhem: Les 400 Coups

Filmweek Arnhem: Les 400 Coups

Francois Truffaut - Frankrijk - 1959 - 99 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands

Het legendarische, losjes op zijn eigen jeugd gebaseerde speelfilmdebuut van François Truffaut (Best Director in Cannes), die hiermee de Franse nouvelle vague inluidde. Eenmalig te zien in het kader van Filmweek Arnhem!

Helemaal autobiografisch was Les 400 coups niet, maar Francois Truffaut gaf wel toe dat hij als dertienjarige jongen een fijne neus had voor narigheid. Net als zijn hoofdpersonage Antoine Doinel. Deze veertienjarige zit chronisch in de problemen, op school, op straat, thuis. Zijn ouders hebben het niet breed en maken constant ruzie. Bovendien weet hij dat zijn moeder vreemdgaat. Antoine liegt en steelt. Zijn ouders zijn ten einde raad. Als hij door de politie in de kraag is gegrepen, besluiten ze hem naar een heropvoedingsinrichting te sturen. Helpt niet, Antoine gaat er gewoon vandoor.

Met Truffaut is het helemaal goed gekomen: hij groeide uit tot een toonaangevende filmregisseur en een van de grondleggers van de invloedrijke stroming de Nouvelle Vague. Francois Truffaut was aanwezig op de opening van Filmweek Arnhem in 1959 alwaar hij zich door ‘een der leerlingen van een nijverheidschool’ welwillend een borrelhapje in zijn mond liet duwen. Daar zijn mooie foto’s van!