Ennio

Ennio

Giuseppe Tornatore - Italië - 2021 - 156 minuten - taal: Italiaans - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik

'Rijke, chronologisch vertelde docu.'

VPRO Cinema

In deze imposante documentaire nemen grootheden uit de film- en muziekwereld, maar ook hijzelf, ons mee door Ennio Morricone’s bewogen leven, die als jongetje trompet moest leren spelen in de voetsporen van zijn vader.

Ennio Morricone boekt zijn eerste succes als zijn voormalige schoolvriend Sergio Leone hem in 1964 vraagt muziek te schrijven voor zijn film A Fistful of Dollars. Het is het begin van een carrière die onvergetelijke scores opleverde voor films als The Good The Bad and The Ugly, Once upon a Time in the West, The Untouchables van Brian De Palma en Cinema Paradiso van Giuseppe Tornatore. Tornatore, voor wie Ennio ook alle muziek verzorgde, reisde voor deze documentaire vijf jaar over de hele wereld en sprak met onder meer Wong Kar Wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood en Bruce Springsteen.

Tegelijk krijgen we een kijkje in het leven van Morricone, die zich lang schaamde dat hij muziek schreef voor films. In 2007 kreeg hij pas erkenning, met een ere-Oscar “voor zijn grandioze en veelzijdige bijdragen aan de kunst van de filmmuziek.” Morricone overleed in 2020 en liet meer dan 500 composities na voor film en TV, meer dan 100 klassieke werken en verkocht meer dan 70 miljoen platen tijdens zijn 70-jarige carrière.

Piclfilms van Focus Arnhem

Bekijk op IMDB