Dwelling in the Fuchun Mountains

Dwelling in the Fuchun Mountains

Gu Xiaogang - China - 2019 - 150 minuten - taal: Mandarijn - ondertiteling: Nederlands
  • 9 jaar en ouder
  • angst

'Betoverend.'

Trouw

'Een schilderachtige familiekroniek vol contrast en reliëf.'

de Filmkrant

Gu Xiaogangs speelfilmdebuut Dwelling in the Fuchun Mountains was te zien op grote internationale festivals, trok veel publiek in Frankrijk, maar haalde de Nederlandse bioscopen niet. Binnen het programma Previously Unreleased brengt Eye de film deze zomer alsnog uit! Een bijzonder film over een Chinese familie in de provincie die de slagen van het leven verwerkt.

Een jaar uit het leven van de familie Yu in Fyuang, een Chinese provinciestad die weldra zal verdwijnen onder de vleugels van Hangzhou City. De zeventigjarige moeder krijgt een beroerte, haar vier zonen en hun familie moeten hun levens aanpassen terwijl ze zelf met de nodige problemen hebben te kampen. Ze zijn getuige van de razendsnelle modernisering en schaalvergroting in hedendaags China. Het resultaat – een film als een opeenvolging van vignetten – laat zich vergelijken met de beroemde Chinese handrolschilderingen: die kun je niet in één keer bekijken, de beelden ontvouwen zich stapje voor stapje voor het oog.

Voor zijn vertelling over deze lotgevallen van een doodgewone Chinese familie koos Gu niet-professionele acteurs; zelf volgde hij geen filmopleiding. Des te verrassender dat zijn speelfilmdebuut meteen geselecteerd werd voor het Cannes-filmfestival (Semaine de la Critique/Critic’s Choice) en daarna te zien was op tal van prestigieuze festivals. Gu Xiaogang (1988) studeerde Kostuumontwerp en Marketing en raakte tijdens zijn studie geïnteresseerd in film. Voor Dwelling in the Fuchun Mountains filmde hij twee jaar lang, gedurende de vier seizoenen. Zijn speelfilmdebuut is bedoeld als de eerste van een trilogie.

PREVIOUSLY UNRELEASED

Deze film is onderdeel van de reeks ‘Previously Unreleased’ van Eye Filmmuseum. Een serie prachtige filmtitels die wel te zien waren op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar ten onrechte de Nederlandse bioscopen nooit bereikten. Met deze reeks geeft Eye de films alsnog een kans; de met zorg geselecteerde titels zijn deze zomer ten minste een week lang dagelijks te zien in de landelijke bioscopen.

Piclfilms van Focus Arnhem

Bekijk op IMDB