Duelles

Duelles

Olivier Masset-Depasse - Frankrijk/Belgie - 2018 - 97 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands

Het leven van Alice en Céline, buurvrouwen en hartsvriendinnen, verloopt op rolletjes. Totdat een ongeluk de idylle verstoort en de twee vrouwen uit elkaar drijft.

De derde lange speelfilm van de Belgische regisseur Olivier Masset-Depasse speelt in Brussel en is zowel een ode aan Hitchcock en Douglas Sirk als doorleefd portret van een teloorgaande vriendschap. Ogenschijnlijk hebben Alice en Céline alles wat een mens zich kan wensen. We schrijven de jaren zestig, de bomen groeien tot in de economische hemel, de mensen zijn nog lief en aardig, en Alice en Céline hebben zich comfortabel genesteld in een even comfortabel bourgeoisbestaan. De twee wonen naast elkaar, de families vieren gezamenlijk verjaardagen en feesten, de kinderen, jongetjes, zijn onafscheidelijk. Dan meldt het noodlot zich; een tragische gebeurtenis drijft de twee vrouwen uit elkaar, wie heeft er schuld? En zit de vork wel zo in de steel als de kijker geneigd is te geloven?

Voor zijn psychologische thriller baseerde Masset-Depasse zich op de roman ‘Derrière la haine’ van de Belgische succesauteur Barbara Abel. Voor de lading en sfeer keek de regisseur veel naar het werk van Alfred Hitchcock en Douglas Sirk, meesters van de ingehouden spanning en stilering.
Veerle Baetens (Alice) won de prijs voor Beste actrice bij de uitreiking van de Magrittes (prijzen voor de beste Belgische Franstalige films). Baetens was eerder te zien in het veelgeprezen The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen; Anne Coesens (Céline) speelde ook in Illégal, een van Masset-Depasses eerdere films.