BTTF: Quo vadis, Aïda?
BTTF: Quo vadis, Aïda?
- 12 jaar en ouderdiscriminatieangstgrof taalgebruik
Quo vadis, Aïda – met nagesprek – is onderdeel van een tweedelig filmprogramma in het kader van de jaarlijkse conferentie Bridge to the Future: dit jaar is er echter in plaats van een conferentie een live interactieve talkshow rondom het thema Verzoening.
Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (Grbavica, winnaar Gouden Beer), die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica.
Aïda (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aïda er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden.
Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht. Quo Vadis, Aïda? werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië. ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,’ aldus Variety. De film is tevens geselecteerd voor International Film Festival Rotterdam (IFFR) en is de Oscarinzending voor Bosnië en Herzegovina. Met onder anderen Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown) als Dutchbatters.
Nagesprek
Na afloop is er een zaalgesprek met verschillende direct en indirect betrokkenen bij de genocide: naast Dutchbatveteraan Remko de Bruijne, ook Adnan Delic (docent geschiedenis wiens ouders in de jaren ’90 uit Bosnië naar Nederland vluchtten), Dion van den Berg van PAX die al 25 jaar intensief bij dit onderwerp betrokken is, en Marc van Berkel (historicus en docent aan de Han, deed onderzoek naar het thema Srebrenica in ons geschiedenisonderwijs). Het gesprek gaat onder meer over of en hoe het mogelijk is dat de betrokkenen elkaar kunnen vinden in hun trauma en verdriet. Welke rol kan het geschiedenisonderwijs spelen in het creëren van wederzijds begrip?
Meer informatie over de Live Interactieve TalkshowBridge to the Future die op vrijdag 17 september plaatsvindt.
Bekijk op IMDB'Jasmila Zbanic maakt het trauma van Srebrenica springlevend met haar directe, indringende stijl.'
De VolkskrantNu & Binnenkort
-
Expat Cinema: Crossing Istanbul
English subtitlesLia, a retired teacher from Georgia tries to find her long-lost niece, Tekla. Together with teenager Achi who lives next door, she travels to Istanbul to find her. -
Witte Flits
Aagje en Toon (Renée Soutendijk en Raymond Thiry) horen dat hun 42-jarige zoon (Sanne den Hartogh) de laatste fase van een euthanasietraject ingaat wegens psychisch lijden. Openingsfilm NFF. -
Lee
Biopic over de vrijgevochten fotograaf Lee Miller (Kate Winslet), die een veelgeprezen oorlogscorrespondent werd voor Vogue magazine tijdens WOII.