BttF: 1984

BttF: 1984

Michael Radford - GB - 1984 - 113 + 30 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder

In het kader van de conferentie Bridge to the Future, met als thema ‘Vrijheid is een werkwoord’, organiseert Focus op wo 11 & 18 september twee filmavonden rondom het thema grondrechten, rechtsstaat, vrijheid en democratie.

Op wo 11 sept vertonen we de klassieker 1984, met een inleiding van schrijver, vertaler en docent Ruud Hisgen. Op wo 18 sept is er een Tegenlicht Meetup rondom de aflevering Zien is geloven, met een zaalgesprek met expertgasten.

1984 is de sterke verfilming van de klassieke, gelijknamige roman van George Orwell. Na een atoomoorlog is de wereld verdeeld in drie supercontinenten. Hoofdpersoon Winston Smith (een sterke rol van John Hurt) woont in de hoofdstad van een van die drie werelddelen, Oceania. Hij ondergaat net als alle mensen het strakke regime dat wordt uitgeoefend door de staat. De mensen hebben geen vrijheid en is er geen privacy. Big brother loert altijd en overal zijn camera’s en spionnen. Geheel tegen de wet van de totalitaire staat wordt Smith verliefd op dissidente Julia. Als Smith dit kenbaar maakt aan een lid van de partij, wordt hij ‘beloond’ met een hersenspoeling.

Inleiding door Ruud Hisgen

De film wordt voorafgegaan door een inleiding van Ruud Hisgen. Ruud Hisgen is literator, schrijver, vertaler, docent en directeur van taalinstituut Direct Dutch (opgericht in 1985) in Den Haag. Hij publiceert ook populairwetenschappelijke teksten voor jongeren en volwassenen en geeft workshops en lezingen over literatuur. Sinds 2014 is hij redacteur bij The Theatre of Wrong Decisions waar hij teksten van Shakespeare selecteert voor korte films over actuele misstanden in de wereld. In zijn inleiding gaat Hisgen uiteraard in op het werk van George Orwell. Waarom schreef Orwell dit boek in 1949, hoe visionair was Orwell destijds en hoe relevant is 1984 anno 2024?

BttF: 1984 - Focus Filmtheater Arnhem