Berlin Alexanderplatz

Berlin Alexanderplatz

Burhan Qurbani - Duitsland - 2020 - 183 minuten - taal: Duits/Engels - ondertiteling: Nederlands
  • drugs en/of alcoholgebruik
  • geweld
  • grof taalgebruik

Nieuwe verfilming van de beroemde roman over de gewone man versus de verrotte wereld. Deze keer gezien door de ogen van een vluchteling in Berlijn.

Lange film met pauze!

 

Vluchteling Francis maakt de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Europa. Als hij uiteindelijk in Berlijn aankomt en aan een nieuw leven begint, zweert hij om dat als een goed mens te doen. Door zijn status als illegale vluchteling blijkt dat echter praktisch onmogelijk. Francis valt in handen van drugsdealer Reinhold. Onder invloed van hem verandert Francis in Franz, een genadeloze crimineel. Het eerlijke leven wat hij probeerde te leiden, is opeens verder weg dan ooit.

Berlin Alexanderplatz, de klassieker van Alfred Doblin (1929), kent meerdere adaptaties, onder andere door Fassbinder in 1980. Regisseur Burhan Qurbani maakt nu een eigentijdse versie, een modern gangsterverhaal. Het is een zeer indrukwekkende, sombere reis door de nacht, over buitenstaanders, verlangen en travestie. Vol authentieke, sfeervolle beelden van Francis ‘ballingsstad’ Berlijn.

'Meeslepend en dynamisch'

NRC

‘Energiek en zeer actueel’

VPRO Cinema

‘Een modern noodlotsdrama. Sterk gespeeld door Welket Bungué.’

de Volkskrant

‘Eigentijds en eigenzinnig. Een film die iedereen zou moeten zien.’

Filmtotaal.nl
Bekijk op IMDB