Benefietvoorstelling ParkinsonNL – Samen

Benefietvoorstelling ParkinsonNL – Samen

Carmen Cobos - Nederland - 2019 - 78 minuten - taal: Nederlands en Engels - ondertiteling: Nederlands

Op zondag 25 februari om 19:00 vertonen we de film Samen van Carmen Cobos en Kees Rijninks. Het is een benefietvoorstelling ter nagedachtenis aan onze vrijwilliger Marko van der Vegt, die begin januari overleed. De gehele opbrengst wordt gedoneerd aan ParkinsonNL. Na de film is er een zaalgesprek met professor Bas Bloem, autoriteit op het gebied van Parkinsononderzoek en ambassadeur van ParkinsonNL en neuroloog Peter Praamstra die Marko van der Vegt lang heeft begeleid.

Marko van der Vegt leed 17 jaar aan de ziekte van Parkinson. In twee recente interviews met de Gelderlander legde hij helder uit waarom hij ervoor koos de regie over zijn leven op radicale wijze te voeren. Hulpbehoevend zijn, kwam niet voor in zijn toekomstbeeld. Hij koos ervoor het grote aftakelen voor te blijven. Met Marko spraken we kort voor zijn dood af rond zijn verjaardag een benefietvoorstelling te organiseren waarvan de gehele opbrengst gedoneerd wordt aan Parkinsononderzoek.

Aansluitend op de vertoning van de aangrijpende documentaire Samen is er een zaalgesprek met professor Bas Bloem, grote autoriteit op het gebied van Parkinsononderzoek, verbonden aan de Radboud Universiteit. Hij kende Marko van der Vegt goed, als patiënt en als mens. Volgens professor Bloem is het aantal Parkinsonpatiënten alarmerend aan het toenemen en is het hard nodig dat er meer aandacht voor oorzaken én onderzoek is.

Samen

Hoe zou je reageren als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Als filmproducent Kees Rijninks, de echtgenoot van filmmaker Carmen Cobos, gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Parkinson, stort hun wereld in. Na maanden van verdriet, woede en ontkenning proberen zij nu de balans in hun leven terug te vinden. In Samen volgen zij een jaar lang een groep ongeneeslijk zieke patiënten, hun partners en hun neuroloog. Ze gaan op zoek naar het antwoord op de vraag hoe mensen omgaan met de wetenschap dat ze langzaam zullen wegkwijnen en nooit meer beter zullen worden.

Professor Bas Bloem

Bas Bloem (1967), hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Nijmeegse Radboudumc, is wereldwijd de nummer één expert op het gebied van parkinson. Hij ontwikkelde ParkinsonNet, nationaal en internationaal het toonaangevende zorgmodel voor mensen met deze chronische ziekte. Hij is een out-of-the-boxdenker, onderhoudt een indrukwekkend internationaal netwerk, hamert op patiëntenparticipatie, maant politici en beleidsmakers tot actie en ontwikkelt met technologiebedrijven innovatieve producten om de parkinsonzorg te verbeteren.