Benedetta

Benedetta

Paul Verhoeven - Frankrijk - 2019 - 131 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder
  • angst
  • geweld
  • grof taalgebruik

'Verhoeven plaagt en provoceert in Benedetta.'

NRC

'Subtiel? Welnee. Maar er valt veel te lachen (en te gruwelen).'

De Volkskrant

Paul Verhoeven’s spraakmakende nieuwe film is een ironisch, religieus en erotisch drama over de non Benedetta Carlini (Virginie Efira) in het 17e-eeuwse Italië, die wonderen kan verrichten.

Deze boekverfilming van Paul Verhoeven maakte tijdens het Filmfestival van Cannes 2021 al veel los… Hij legt de Kerk op het hakblok en vertelt het (waargebeurde) verhaal van de lesbische non Benedetta Carlini. Eind zeventiende eeuw kreeg zij visioenen over Jezus en greep de macht in haar klooster. Verhoeven baseerde zich op het werk van historicus Judith C. Brown, die jarenlang onderzoek deed naar Benedetta en daar het boek ‘Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nunin Renaissance Italy’ over schreef.

Na haar jeugd te hebben doorgebracht in het klooster van Pescia in Toscane, ontwaakt er in non Benedetta Carlini (Virginie Efira) een vuur dat zich niet meer laat doven. ’s Nachts heeft ze wilde visioenen met Jezus in de hoofdrol en overdag is ze druk met de avances van zuster Bartolomea (Daphne Patakia). Nadat Benedetta claimt te spreken namens de zoon van God, komt ze lijnrecht tegenover oppernon Felicita (Charlotte Rampling) te staan. Een van de twee vrouwen zal moeten wijken.

Benedetta is een typische Verhoeven. Na onder andere Starship Troopers en Showgirls, maakte hij opnieuw een satirische film vol geweld, met een onbesuisd plot over seks, macht en ambitie.

'Eerder spannend dan schokkend. Met vileine dialogen en de grote doorbraak van actrice Efira, die fantastisch is als Benedetta.'

VPRO Cinema
Bekijk op IMDB