Anton de Kom, wij slaven van Suriname
Anton de Kom, wij slaven van Suriname
Filmvertoning i.s.m. het Nederlands Openluchtmuseum, i.h.k.v. hun expositie ‘Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider’. Met inleiding van Hubert Slings (het Nederlands Openluchtmuseum) en Barbara Esseboom (Keti Koti Arnhem).
Aan de hand van het levensverhaal van voorvechter van vakbonds- en mensenrechten Anton de Kom vertelt deze film een onbekend deel van de geschiedenis van Suriname.
Anton de Kom (1898-1945) was een voorvechter van vakbonds- en mensenrechten. De titel ‘Wij slaven van Suriname’ verwijst naar het boek dat deze Surinaamse vrijheidsstrijder en verzetsheld in 1934 schreef. De Koms grootvader was slaaf; als kind hoorde hij de verhalen over wat de blanke Hollanders de zwarte Surinamers ten tijde van de slavernij hadden aangedaan. Zijn hele leven verzette hij zich tegen de stempel der minderwaardigheid. Hij was actief in de antikoloniale beweging, trouwde met een blanke Nederlandse vrouw en ging na zijn gedwongen emigratie naar Nederland in het verzet in ‘40-‘45.
OVER DE INLEIDERS
Hubert Slings legt de link tussen de film en de tijdelijke tentoonstelling over Anton de Kom in het Nederlands Openluchtmuseum (te bezoeken tot januari 2024). Slings is wetenschappelijk medewerker van het Nederlands Openluchtmuseum en inhoudelijk verantwoordelijk voor deze tentoonstelling. (Foto: Babet Hogervorst)
Barbara Esseboom is ruraal ontwikkelingssocioloog (WUR). Met passie onderzoekt zij de slavernij en koloniale geschiedenis aan de hand van verhalen die generatie op generatie verteld worden door de nazaten van slaafgemaakten. Sinds juni 2020 is ze voorzitter van Comité 30 juni – 1 juli Arnhem. Dit is een stichting die zich als doel stelt het Nederlands Trans-Atlantische slavernijverleden te herdenken, de publieke kennis erover te vergroten en de afschaffing ervan te vieren. De inleiding van Barbara Esseboom gaat over wat het gedachtengoed van Anton de Kom voor haar persoonlijk betekent.
EXPOSITIE ANTON DE KOM
Dit jaar is in het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling ‘Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider’ te zien. De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) was een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder.
Sinds 2020 is er een venster van Anton de Kom in de Canon van Nederland. In deze co-creatie met Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum Anton de Kom en zijn gedachtengoed aan een breed publiek. In de tentoonstelling komen verschillende thema’s aan bod en speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’ is hier onderdeel van. Hiermee laat het museum zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is.
Nu & Binnenkort
-
Babygirl
VoorpremièreErotische thriller van Halina Reijn (Instinct) over de succesvolle CEO Romy (Nicole Kidman), die haar carrière en familie op het spel zet als ze een affaire begint met een jonge stagiair (Harris Dickinson). -
The Polar Express (8+)
KerstklassiekerDe ideale kerstfilm voor het hele gezin, gebaseerd op het kinderboek van schrijver Chris Van Allsburg (Jumanji). -
De Notenkraker (Royal Ballet)
BalletOntdek hoe betoverend ballet kan zijn met deze sprankelende feestelijke kerstvoorstelling voor het hele gezin.