50 jaar Focus: The Color Purple (1985)

50 jaar Focus: The Color Purple (1985)

Steven Spielberg - VS - 1985 - 154 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • discriminatie
  • angst
  • geweld

Deze film is onderdeel van ons jubileumprogramma ’50 jaar Focus in 50 films’, waarvoor vrienden en bekenden van Focus de selectie mochten maken. The Color Purple is de favoriet van Barbara Esseboom, voorzitter Keti Koti Arnhem. Op zondag 7 april leidt ze de film zelf in.

Spielberg vertelt in The Color Purple het levensverhaal van een Afro-Amerikaanse vrouw die allerlei ontberingen heeft moeten doorstaan. Het gloedvolle drama is gebaseerd op Alice Walkers veelgeprezen, gelijknamige roman en lanceerde de carrières van Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey.

De eerste film van Spielberg met een vrouwelijke hoofdrol wijkt in de serieuze toonzetting af van de films die hij hiervoor maakte, zoals Raiders of the Lost Ark en E.T. the Extra-Terrestrial. De film vertelt het levensverhaal van de Afro-Amerikaanse Celie (Whoopi Goldberg) die als meisje is verkracht door haar stiefvader en ook daarna allerlei ontberingen heeft doorstaan.

Spielberg snijdt serieuze thema”s aan als incest, racisme en misbruik maar laat in zijn gloedvolle beelden de veerkracht van Celie de boventoon voeren. The Color Purple kreeg elf Oscarnominaties maar won er geen één. Whoopi Goldberg won wel een Golden Globe voor haar hoofdrol.

De keuze van… Barbara Esseboom

‘Mijn ouders namen mij en mijn broer en zusjes in 1985 mee naar de bioscoop om The Color Purple te kijken. Ze vonden dat we die absoluut gezien moesten hebben. De film heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt, want dit was de eerste keer dat ik zwarte vrouwen op zoveel verschillende manieren geportretteerd zag. Vrouwen die een inspirerend emancipatieproces doormaakten: van kwetsbaar tot krachtig, van ongeschoold naar clever en van onderdrukte vrouwen werden zij geëmancipeerde superheldinnen.
Na het zien van de film heb ik het boek van Alice Walker (waarop de film gebaseerd is) in één weekend tweemaal verslonden. Ook hierin werd ik diep geraakt door de ontwikkeling van de hoofdpersoon. Onderdrukking verschijnt in vele gedaanten, maar The Color Purple toont op aangrijpende wijze dat door innerlijke kracht en doorzettingsvermogen een individu daar bovenuit kan stijgen. Hoe de zwarte vrouwen in deze film hun eigen stem vinden, heeft niet alleen enorme impact op mij gehad, maar ook op het filmisch landschap van 1985.’