50 jaar Focus: Spoorloos (1991)

50 jaar Focus: Spoorloos (1991)

George Sluizer - NL / FR - 107 minuten - taal: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • angst
  • grof taalgebruik

Deze film is onderdeel van ons jubileumprogramma ’50 jaar Focus in 50 films’, waarvoor vrienden en bekenden van Focus de selectie mochten maken. Op maandag 20 mei met inleiding door programmeur Kim van der Werff.

Spannende verfilming van Tim Krabbé’s roman Het gouden ei, waarin een jonge vrouw (Johanna ter Steege) tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk verdwijnt bij een pompstation. Haar man blijft jarenlang obsessief naar haar zoeken. De Nederlandse klassieker van George Sluizer is nu gerestaureerd.

Stanley Kubrick noemde het ‘de angstwekkendste film die ik ooit heb gezien’ – geen gering compliment van de maker van The Shining. Verontrustend, beklemmend en raadselachtig is deze psychologische thriller van George Sluizer zeker. Spoorloos geldt als een nagelbijtend verslag, vol onderhuidse spanning, over een plotselinge verdwijning en de gevolgen daarvan voor de achterblijvers.

Op vakantie in Zuid-Frankrijk verliest Rex (Gene Bervoets) zijn vriendin Saskia (Johanna ter Steege) even uit het oog als ze halt houden bij een benzinestation. Ze is spoorloos verdwenen, jarenlang blijft hij naar haar zoeken. Een bizarre ontknoping volgt: de ontvoerder benadert Rex; als hij wil weten waar Saskia is, zal hij hetzelfde huiveringwekkende lot moeten ondergaan als zijn vriendin… George Sluizers psychothriller was bij verschijning in 1988 gelijk een klassieker. De verfilming van Tim Krabbé’s roman Het Gouden Ei, met o.a. Johanna ter Steege, won een Gouden Kalf voor beste film en kreeg een Amerikaanse remake (The Vanishing, 1993).

Bekijk op IMDB