50 jaar Focus: Annie Hall (1977)

50 jaar Focus: Annie Hall (1977)

Woody Allen - VS - 1977 - 93 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • alle leeftijden

Deze film is onderdeel van ons jubileumprogramma ’50 jaar Focus in 50 films’, waarvoor vrienden en bekenden van Focus de selectie mochten maken. Annie Hall is de favoriet van Focus-vrijwilliger Joop Meijnen. Op zondag 11 februari leidt hij de film zelf in.

In deze superieure met vier Oscars bekroonde tragikomedie is Woody Allen onnavolgbaar als de antiheld Alvy Singer. Singer is een New Yorkse stand-up comedian die niet weet hoe zich staande te houden in de showbizz, laat staan in het echte leven. Hij ontmoet Annie Hall, een feestbeest die wel raad weet met glitter, glamour, feestjes en partijen.

De keuze van… Joop Meijnen

‘Verrukkelijke speelsheid, sprankelende humor en onnavolgbare dialogen – daarvan waren we – Ine en ik – ondersteboven toen we Annie Hall voor het eerst zagen. Hartstikke verliefd zijn ze op elkaar, de komiek Alvy Singer (Woody Allen) en de clubzangeres Annie Hall (Diane Keaton), scheurend in hun VW-kever door New York. Maar ondanks alle opwinding loopt hun relatie op de klippen. De neurotische Alvy verliest zich in psychologische zelfanalyses. De frivole Annie, die zo lijkt weggelopen uit Remco Camperts roman Tjeempie! of Liesje in luiletterland, haalt er laconiek haar schouders over op. Zelf waren we net gaan ‘hokken’ in de Arnhemse binnenstad. Na afloop hielden we elkaar voor: als we íets van het aanstekelijke enthousiasme uit deze film meenemen, dan houden we het langer vol.’