50 jaar Focus: After Hours (1983)

50 jaar Focus: After Hours (1983)

Martin Scorsese - VS - 1983 - 97 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 6 jaar en ouder
  • angst
  • geweld

Deze film is onderdeel van ons jubileumprogramma ’50 jaar Focus in 50 films’, waarvoor vrienden en bekenden van Focus de selectie mochten maken. After Hours is de favoriet van de Arnhemse filmmaker Mascha Halberstad (Knor, Munya in mij). Op zondag 17 maart leidt ze de film zelf in.

IJzersterke zwarte komedie in 4k restauratie van Martin Scorsese over kantoorbediende Paul (Griffin Dunne), die op weg naar zijn afspraakje met een mooie blondine (Rosanna Arquette), van het ene bizarre avontuur in het andere rolt.

Computerprogrammeur (Griffin Dunne) raakt op een nacht in de bizarre artiestenbuurt SoHo verzeild en komt er niet meer weg; zijn laatste geld vliegt uit een taxiraampje, hij heeft net niet genoeg wisselgeld voor de ondergrondse, zijn afspraakje pleegt zelfmoord, hij wordt aangezien voor een inbreker en door een vigilante-feministe in een ijscokar achtervolgd – en dat is pas het begin. Scorsese laat Paul een opmerkelijke stoet New Yorkers ontmoeten, met op de achtergrond de verontrustend stomende stad.

After Hours werd op het filmfestival van Cannes bekroond met de prijs voor Beste Regie.

After Hours is de keuze van Mascha Halberstad (Knor).

Foto: David Jonathan Jagersma