50 jaar Focus: 84 Charing Cross Road (1987)

50 jaar Focus: 84 Charing Cross Road (1987)

David Hugh Jones - VS - 1987 - 100 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • alle leeftijden

Deze film is onderdeel van ons jubileumprogramma ’50 jaar Focus in 50 films’, waarvoor vrienden en bekenden van Focus de selectie mochten maken. 84 Charing Cross Road is de favoriet van René Wolf, oud-medewerker van Focus en programmeur Eye Filmmuseum. Op zondag 21 april leidt hij de film zelf in.

Verfilming van de gelijknamige memoires van Helene Hauff door David Hugh Jones, met o.a. Anthony Hopkins en Judi Dench.

De New Yorkse schrijver en bibliofiel Helen Hanff heeft moeite om fatsoenlijke Britse literatuur te vinden. Ze besluit om naar een Londense antiquair te schrijven met het verzoek om klassieke boeken naar haar te sturen. Het uiteindelijke resultaat bevalt haar zeker en bij elke nieuwe bestelling geeft ze commentaar op de gelezen boeken. Langzamerhand ontstaat er een romance die de afstand van de Atlantische Oceaan overbrugt.

De keuze van… René Wolf

‘Het leek me leuk om een film te kiezen uit de periode dat ik als vrijwilliger in – toen nog – Filmhuis Arnhem werkte, de jaren 1985 tot en met 1988. En dan niet een film die je nog regelmatig kunt zien, in de theaters, op tv of via streamers. 84 Charing Cross Road (1987) van regisseur David Hugh Jones behoort niet tot de canon van de filmgeschiedenis, noch bevindt Hugh Jones zich in het pantheon van grote filmmakers. Enkele andere films die hij maakte zijn Betrayal (1983), Jacknife (`1989) en A Christmas Carol (1999). Maar het charmante, op een waar gebeurd verhaal gebaseerde 84, Charing Cross Road maakte destijds een grote indruk op me.’